Belföld

Fürjes Balázs: Hatalomból a hivatalosság végképp ne ítélkezzék irodalmi művek felett

Fürjes Balázs: Hatalomból a hivatalosság végképp ne ítélkezzék irodalmi művek felett

Hiszek benne, hogy azok is, akik nem hivatásos irodalmárként olvassák és szeretik a verseket, regényeket, novellákat, valahogy érzik, mi a jó, mi az értékes. És tudják azt is, hogy szép, jó és értékes– sokféle lehet.

Hogy ez a magyar irodalom 20, 40 vagy 80 százaléka, szerintem döntse el az olvasó, meg az utókor. Ne kukázzunk verseket, regényeket, novellákat! Mert az semmi jóra nem vezet.

– írja Fürjes a posztjában. Szerinte a  kortárs és korábbi magyar művek értékelésére a mindenkori magyar olvasók a hivatottak, majd még hozzátette:

 És még valami: hatalomból a hivatalosság végképp ne ítélkezzék, ne akarjon nevelni senkit! Nem ez a feladatunk.

Demeter Szilárd a Telexnek adott videóinterjút, ami hétfőn jelent meg. Ebben a magyar irodalmi intézményesség vezetőjének tartott tisztviselő arról beszélt, hogy ha rajta állna, akkor a magyar irodalom „nyolcvan százalékát valószínűleg kukázná”, mert nem jó. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója konkrét példát is említett, szerinte a Kossuth-díjas költő, Parti Nagy Lajos

az utóbbi években az ő tehetségéhez és írói vagy költői nagyságához képest szarokat ad ki mint szépirodalmi mű.

A főigazgató szavai ellen a kortárs magyar irodalom több szereplője is élesen tiltakozott, közöttük Závada Pál és Péterfy Gergely is. Závada Péter költő, drámaíró többek között azt írta, „nem irányíthatja a magyar kultúrát olyan ember, aki vállaltan lenézi azt”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább