Külföld

Franciaország terrorszervezetnek nyilvánította a Wagner csoportot

Prigozsin zsoldosseregét még az ukrán parlament sem terrorszervezetként, hanem a nemzetközi szervezett bűnözés részeként tartja nyilván. A francia nemzetgyűlés viszont most terrorszervezetnek nyilvánította, és ezt elvárja uniós szinten is.

Terrorszervezetté akarja nyilváníttatni az orosz Wagner-csoportot a francia nemzetgyűlés az egész Európai Unióban.

A határozatot, amelyben a francia törvényhozás ezt megteszi, és felszólítja erre az Európai Uniót is, név nélkül, teljes egyetértésben szavazták meg a képviselők.

Mindnyájan úgy gondolják, teljesen egyértelmű, hogy ahol a Wagner zsoldosai megjelennek, felborul a rend, és fellángol az erőszak. Az egyik kormánypárti politikus, Benjamin Haddad úgy fogalmazott, hogy gyilkolják, kínozzák, mészárolják az embereket, és fosztogatnak. Megfélemlítenek és manipulálnak gyakorlatilag minden következmény nélkül.

Az ukrán elnök köszönetet mondott a francia nemzetgyűlésnek, amiért elismerte, hogy ez a szerinte csak látszatra magánhadsereg terrorszervezet. Ezt az egész világnak el kellene ismernie. A terrorizmus minden formájával le kell számolni, és az összes terroristát bíróság elé kell állítani – mondta.

Az ukrán parlament nemzetközi bünszervezetté nyilvánította a Wagner csoportot február elején. Pár nappal azután, hogy az amerikai pénzügyminisztérium jelentős nemzetközi bűnszervezetnek minősítette Prigozsin hadseregét, és szankciókat vetett ki minden támogatójukra szerte a világon.

A brit törvényhozás is arra készül, amit a francia nemzetgyűlés szorgalmaz, vagyis, hogy felvegye a Wagner csoportot a terrorszervezetek listájára. Erről a Times számol be hozzátéve, hogy Oroszországra akarnak még nagyobb nyomást gyakorolni ezzel.

Az Európai Tanács eddig magán és jogi személyeket sújtott büntetőintézkedésekkel a Wagner csoport afrikai és ukrajnai tevékenységével összefüggésben.

A zsoldossereg alapítóját, az orosz hadvezetést folyamatosan becsmérlő Jevgenyij Prigozsint és közvetlen családját több állam is szankcionálta már tavaly. (euronews)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább