Külföld

Francia és svéd tudományos elismerést kapott Karikó Katalin

Francia és svéd tudományos elismerést kapott Karikó Katalin

A Francia Természettudományi Akadémia (Académie des sciences) külső tagjává választották Karikó Katalint, akinek odaítélték a svéd Camurus Lipidkutatási Alapítvány kitüntetését is – közölte a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága.

A közlemény szerint Karikó Katalin mellett 15 külföldi kutató lett a francia tudós testület új tagja. A beiktatási ceremóniát június 14-én tartják Párizsban, az Institut de France kupolája alatt. A francia tudományos testület alapszabálya szerint a külső tagok hozzájárulnak az akadémia nemzetközi hírnevéhez, és számuk nem haladhatja meg a százötvenet. Ősszel az SZTE kutatóprofesszorának ítélték oda a Francia Természettudományi Akadémia legnagyobb elismerését, a Grande Médaille-t az mRNS-sel és annak terápiás felhasználásával kapcsolatos úttörő kutatásaiért.

ACamurus Lipidkutatási Alapítvány méltatása szerint Karikó Katalin úttörő munkája megalapozta a mai mRNS-alapú védőoltásokat és a jövő RNS-terápiái kifejlesztését. A biokémikus eredményei bizonyítják, hogy a tudományos kiválóság kéz a kézben jár az innovációval és a vállalkozói szellemmel. Az elismeréssel – amelyet április 24-én adnak át a svédországi Lundban – 500 ezer svéd korona (17,3 millió forint) támogatás jár Karikó Katalin kutatómunkájának folytatásához. A díjátadóhoz kapcsolódva tudományos szimpóziumot is szerveznek. A Camurus Lipidkutatási Alapítvány egyik létrehozója a Lundi Egyetem, amely az SZTE-vel tagja az egészségmegőrzéssel és a gyógyítással foglalkozó, hároméves nemzetközi oktatásfejlesztési programot megvalósító EUGLOH-hálózatnak – áll a közleményben.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: Pesti Srácok,

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább