Külföld

Francia demokrácia: több száz tüntetőt őrizetbe vettek

Nyugati demokrácia Franciaországban…

Már második éjszaka tartottak tüntetéseket Franciaországban, miután Macron elnök kormánya a nemzetgyűlés szavazása nélkül keresztülvitte a nyugdíjreformot. Több mint 300 embert őrizetbe vettek.

Több mint kétezer tüntető gyűlt össze pénteken a párizsi Place de la Concorde téren, a nemzetgyűlés épületének közelében. A rohamrendőrök füstbombákkal szálltak szembe a feldühödött tüntetőkkel, akik kövekkel is dobálták őket.

Hatalmas máglyát gyújtottak, ahol kartonpapírból készült képmásokat égettek Macronról, akit azzal vádolnak, hogy „hátat fordított” a demokráciának. Más városokban, például Toulouse-ban, Bordeaux-ban, Lyonban és Strasbourgban is voltak tüntetések.

A CNN szerint legkevesebb 310 embert vettek őrizetbe Franciaország-szerte az újabb tüntetéseken.

A befolyásos baloldali CGT szakszervezet vezetői felszólították az embereket, hogy hagyják el az iskolákat, gyárakat, finomítókat és más munkahelyeket, hogy kényszerítsék Macront, hogy hagyjon fel azzal a tervével, hogy a franciáknak 64 éves korukig kell dolgozniuk, mielőtt teljes nyugdíjat kapnának.

A lakosság a kormány nyugdíjreformja ellen tiltakozik, melynek értelmében két évvel növekszik a nyugdíjkorhatár, 62-ről 64 évre.

„Nem kockáztathatjuk a nyugdíjaink jövőjét, erre a reformra szükség van” – mondta a szavazás megkerülésének indoklásául a Nemzetgyűlésben Élisabeth Borne kormányfő, akinek beszéde után Yael Braun-Pivet, a Nemzetgyűlés elnöke kihirdette: a törvénytervezet elfogadottnak tekintendő.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább