Belföld

Folyamatosan küzd a magyar kormány az emberkereskedelem ellen

Az amerikai külügy szerint Magyarország sokat tett az elmúlt években a nemzetközi emberkereskedelem ellen, viszont az unió egész területén nagy a látencia, sokkal több ilyen bűncselekmény történhet, mint ami ismertté lesz. Ez a szám – különösen az ukrajnai menekült helyzet ismeretében – csak növekedhet.

Senki nem tudja pontosan, hogy mennyi áldozata van egy évben az emberkereskedőknek. Becslések szerint világszerte 27 millióan élnek rabságban. Férfiakat, nőket és gyermekeket használnak fel akaratuk ellenére, fizikai és szexuális kényszermunkára. Becslések szerint hazánkat is több ezer ügy érinti, hiszen hazánk kibocsájtó, tranzit- és célországa is az emberkereskedő maffiáknak.

Az OMCTP, az USA emberkereskedelem nyomon követésével és leküzdésével foglalkozó külügyi hivatala legfrissebb értékelésében hazánk tekintetében

“elismerte a nyomozások, vádemelések és elítélések emelkedő számát, a büntetőeljárási törvény gyermekbarát rendelkezéseit és a külföldön áldozattá váló magyar állampolgárok számára kialakított hazatérési programot.”

Kiemelték: a magyar kormány megnyitott egy válságkezelési otthont, egy új menedékhelyet és két ahhoz kapcsolódó úgynevezett „félutas” házat, három áldozatsegítő központot, valamint a gyermekkorú áldozatok és tanúk több központját. A kormány egy nem kormányzati szervezettel megvalósított egy kétéves reintegrációs kísérleti projektet, valamint kutatást folytatott az áldozatok visszailleszkedését előmozdító és az ismételt áldozattá válás esélyét csökkentő intézményi támogatási rendszer kialakítására. Az OMCTP ugyanakkor egy sor feladatot tart fontosnak végrehajtani a látencia csökkentése érdekében: például az áldozatok minél szélesebb körű azonosítását, és fontosnak tartja, hogy Magyarország nagyobb hangsúlyt fektessen a kiskorúak áldozattá válásának megelőzésére, és a munkaerő-közvetítők hatósági ellenőrzésére.

“Az Európai Unió-szerte ugyancsak gondot okoz az emberkereskedelem elleni fellépés az óriási látencia, valamint a potenciális áldozatok száma miatt. Utóbbi – tekintettel az ukrajnai, milliós menekülthullámra – tovább növekedhet, éppen emiatt az Europol a háború kirobbanásakor külön irodákat hozott létre a frontországokban, így hazánkban is.”

Visszatérve a látenciára, az Európai Parlament (EP) legutóbbi jelentésében leszögezi: számos áldozat és emberkereskedő észrevétlen marad, és így nem kerül bele a hivatalos statisztikába, ezért az adatok és jelentések jelentős része hiányos és nem tükrözi megfelelően a valóságot. Így az EP szerint a tagállamoknak fokozniuk kell az emberkereskedelem elleni fellépést a migrációval összefüggésben.

Az OMCTP ugyanakkor leszögezte: a magyar kormányzat fokozta a büntetőeljárásokkal kapcsolatos erőfeszítéseket.

A büntető törvénykönyv büntetendővé nyilvánította a munkaerő-kereskedelem valamennyi formáját, valamint a szexuális célú emberkereskedelem bizonyos formáit, így a prostitúcióra kényszerítést.

A büntetések kellően szigorúak, és a szexuális célú emberkereskedelem esetében arányosak az egyéb súlyos bűncselekmények – mint például a nemi erőszak – tekintetében előírt büntetésekkel.

Magyarországon a hatóságok mellett civil szervezetek is fellépnek az emberkereskedelem ellen. Egyikük, a Baptista Szeretetszolgálat immár több mint tíz éve tevékenykedik e téren. Megfogalmazásuk szerint „az emberkereskedelem az emberi lények illegális áruba bocsátása, elsősorban iparosodott szexuális kihasználás és kényszermunka céljából”. A szervezett bűnözés második legnagyobb iparágaként a világ minden országát érinti.

A baptisták napjainkban is több védett házat, és reintegrációs otthont tartanak fent, ahol az emberkereskedelem áldozatai biztonságban, és szakemberek segítségével gyógyulhatnak, rehabilitálódhatnak.

Ezek mellett aktívan részt vesznek az iskolákban a megelőző programokkal, tanácsadással, és igyekeznek felhívni a diákok figyelmét az emberkereskedelem veszélyeire, miközben együttműködnek a rendőrséggel, a Belügyminisztériummal és más civil szervezetekkel.

(Magyar Nemzet)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább