Külföld

Földrengésszerű sikert aratott a jobboldal Görögországban

Kiriákosz Micotakisz és pártja nyerte meg a görög parlamenti választásokat. Az újraválasztott miniszterelnök földrengésszerűnek nevezte az Új Demokrácia (ND) győzelmét. Az eredmény hatalmas kudarcot jelent az Alekszisz Ciprasz által vezetett baloldalnak.
A jobbközép, konzervatív Új Demokrácia a szavazatok csaknem 41 százalékát szerezte meg. A pártnak az abszolút többséghez, kormányalakításhoz még öt mandátumra van szüksége. Kiriákosz Micotakisz szerint a választások eredménye azt mutatja, hogy a görögök újabb ciklusra szavaztak bizalmat pártjának.

Az emberek döntöttek, egy többséggel bíró kormányt akartak, amely képes mások nélkül kormányozni az országot, élén az Új Demokráciával – mondta győzelmi beszédében. Az exit poll eredményeket látva az Új Demokrácia támogatói Athénban ünnepelték a nagyarányú győzelmet. A választások előtti közvélemény-kutatások alábecsülték a két nagy párt közötti várható különbséget.

MICOTAKISZ PÁRTJA 146 MANDÁTUMOT SZERZETT, AMI ÖT MANDÁTUMMAL KEVESEBB A TÖBBSÉGHEZ SZÜKSÉGES 151-NÉL. A BELÜGYMINISZTÉRIUM SZAVAZÓTÉRKÉPÉN EGY KIVÉTELÉVEL AZ ÖSSZES GÖRÖGORSZÁGI VÁLASZTÁSI KÖRZETET AZ ÚJ DEMOKRÁCIA NYERTE MEG.

A miniszterelnök beszédét az elemzők úgy értelmezték, hogy nem akarja megosztani a hatalmat egy másik párttal, hanem június végén újabb választást akar, ekkor a győztes párt bónuszmandátumokat szerezhet – írja a BBC. A köztársasági elnök felajánlja a konzervatív pártnak a koalíciós kormány lehetőségét, de már most látszik, hogy elutasítják a felkérést.

A választási eredmény óriási kudarcot jelent Alekszisz Cíprasz és pártja, a Sziriza számára. Cíprasz 2015-ben került hatalomra Görögországban a nemzetközi megszorító intézkedések ellen kampányolva, végül engedett a nyomásnak.

A vasárnapi volt az első parlamenti választás a balkáni országban azóta, hogy véget ért a nemzetközi intézmények szigorú felügyelete a görög gazdaság felett. A hitelintézetek mentőövet dobtak Athénnak és finanszírozták a görög gazdaság és állam működését az elmúlt tízéves pénzügyi válság idején. A most 48 éves Ciprasz a közel egy évtizednyi hosszú válság során négy éven keresztül miniszterelnökként vezette az országot, és ezt követően már nem tudta visszaszerezni korábbi széles társadalmi-politikai támogatottságát.(index)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább