Külföld

Finnország is gondolkodik a NATO-tagságon

A finn parlament megvitatta annak lehetőségét, hogy az ország csatlakozzon a NATO-hoz, miután egy polgári kezdeményezés vitát követelt a kérdésről.

A finn parlament kedden megvitatta a NATO-hoz való csatlakozásának kérdését annak ellenére, hogy Sanna Marin szociáldemokrata párti miniszterelnök hétfőn a Twitteren kijelentette: „ Nem lesz szélesebb körű vita Finnországnak a katonai szövetséghez való viszonyáról vagy a csatlakozástól való elzárkózásról.”

„Mivel a NATO-tagsággal kapcsolatos polgári kezdeményezés összegyűjtötte a szükséges számú aláírást és emiatt a parlamentnek is foglalkoznia kell a témával, érdemes meghallgatni a pártok véleményét a kérdésről. Ezért pedig holnap a parlamentben is napirendre kerül a téma” – tette hozzá Marin.

A múlt heti ukrajnai orosz invázió óta Finnország és Svédország NATO-tagságának kérdése előtérbe került,

mivel Oroszország kifejezetten figyelmeztette mindkét országot a katonai szövetséghez való csatlakozás következményeire.

A kedd délutáni parlamenti felszólalásában Marin összefoglalta a kormány álláspontját, amikor azt mondta: „A pártvezetők egyetértettek abban, hogy a külpolitikai környezet jelentősen megváltozott Oroszország Ukrajna elleni támadása után. Európa háborúban áll. Ezt el kell ismernünk” – jelentette a Svenska Yle hírcsatorna. Bár a NATO-tagsággal kapcsolatos közvélemény változik, a miniszterelnök mindazonáltal azt mondta, hogy ez nem egy „gyorsan eldöntött” kérdés lesz, és a kormány „nem fogja a döntéseket közvélemény-kutatásra alapozni”.

Mindazonáltal Marin szerint Finnország jól védett, még akkor is, ha most növelni kell a biztonsági költségvetést.

A Finnország NATO-szövetséghez való csatlakozásához való hozzáállás is jelentősen megváltozott az elmúlt években: egy 2017-es felmérés szerint a finnek mindössze 19 százaléka támogatta országa NATO-csatlakozását. Hétfőn az YLE műsorszolgáltató által közzétett új felmérés azt mutatta, hogy most a finnek 53 százaléka támogatná az ország NATO-csatlakozását, és mindössze 28 százalék ellenezte, hogy szakítsanak az ország több évtizedes semleges álláspontjával – írta meg a Breitbart.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább