Külföld

Finn elemző: Az orosz titkosszolgálat boríthatta Sanna Marin bulibotrányát

Janne M. Korhonen nyolc pontban vette végig, miért vannak az oroszok az ügy hátterében.

Komoly belpolitikai felfordulás lett Finnországban attól, hogy nyilvánosságra kerültek a 36 éves miniszterelnök, Sanna Marin bulivideói. A legtöbb felvételen csak annyi látható, hogy egy finn celebekből álló baráti társasággal bulizik és énekel, ám volt egy, amelyen egy ismert zenész az arcához nagyon közel hajol és az sem kizárt, hogy a kormányfő nyakát csókolgatta, miközben Marinnak férje és egy négyéves gyerek van. Marin pénteken tartott egy sajtótájékoztatót, melyen leszögezte, soha nem használt kábítószert, ráadásul csináltatott is egy drogtesztet, melynek eredménye a hét elején lesz meg.

Janne M. Korhonen finn elemző, blokkláncszakértő, a Helsinkiben lévő Aalto Egyetem egyik technológiakutatója a Twitteren elemezte az ügy hátterét. A szakértő szerint érdekes volt a hírek szivárgásának menete, ugyanis először kikerült a közösségi oldalakra a videó, amin a politikus ismerőseivel táncol.

Egy ismert neonáci és a 4Chan anonim webes fórum finn megfelelőjének trolljai elkezdték pedzegetni, hogy a videón szereplők lehet, hogy drogoztak”

– mondta, majd azzal folytatta, hogy a kommentelők azt hangoztatták, hogy a felvételen az egyik szereplő lisztes bandát emleget, ami szerintük a drogozásról szól.

A szakértő megjegyzi, hogy a bűnügyi tudósítók és rendőrök szerint a finn drogkörökben senki sem használja a liszt szót a kábítószerre, ráadásul nagyon rossz minőségű a kikerült felvétel –írja az Index.

Egy ismert Putyin-párti összeesküvéselmélet-író felkapta a finn neonácik erről szóló posztjait, és széles körben terjeszteni kezdte azokat. A finn média nagy része felugrott a szekérre”

– folytatta a szakértő.

 

Korhonen azt mondja, látott már sok ostoba botrányt, de ez kimagasló. Kijelentette, érdemes megfigyelni, hogy sokan, akik most Sanna Marint kritizálják, rendületlenül védelmezték azt a konzervatív parlamenti képviselőt, akit alig néhány hete kilenc különböző személy vádolt meg azzal, hogy kiskorú lányokat környékezett meg, és alkohollal kínálta őket.

Fotóbank: Kimmo Brandt/MTI

Forrás: Mandiner,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább