Külföld

Financial Times: Magyarország blokkolta az új szankciós csomagot

Az EU nagykövetei szerdán jóváhagyták volna az Oroszország elleni új szankciócsomagot, de Magyarország álláspontja miatt ezt nem tudták megtenni – írja lapszemléjében a RIA Novosztyi a Financial Times információi alapján.

„Magyarország volt az egyetlen, aki ellene szavazott az uniós nagykövetek tegnapi ülésén, különben jóváhagyták volna a közel 200 orosz, kínai és más országbeli személyt és vállalatot célzó szankciócsomagot” – derült ki az amerikai lap híradásából. Egy meg nem nevezett tisztviselő szerint Budapest a kínai cégek miatt nem értett egyet.

Egy másik tisztségviselő szerint a magyar nagykövet „egy kicsit több időt kért a javaslatok tartalmának elemzésére”.

A tisztviselők szerint a szankciókról szóló megbeszélések folytatódnak, és valószínűleg az uniós miniszterek is áttekintik azokat a jövő heti ülésükön.

A Politico eközben arról írt, hogy ez a helyzet kétségessé teszi az EU azon törekvését, hogy február 24-ig új szankciócsomagot vezessen be Oroszországgal szemben. Ennek ellenére több, névtelenségük megőrzése mellett nyilatkozó diplomata arra számít, hogy a késedelem nem jelentheti a szimbolikus határidő elmulasztását.

Januárban egy magas rangú európai forrás azt mondta, hogy egy 13. oroszellenes szankciócsomagról tárgyalnak. Elmondása szerint az új szankciókat február 24-ig tervezik elfogadni, ezt a célt állítólag Josep Borrell, az uniós diplomácia vezetője tűzte ki.

„Magyarország az ukrajnai konfliktus kezdete óta ellenzi az orosz energiaszállítások szankcionálását és a Kijevnek nyújtott katonai segítséget”– fűzte hozzá lapszemléjéhez a RIA.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább