Külföld

Financial Times: Az autokraták elnyomják az ellenzéket és uralkodóként jelennek meg, mint Orbán és Putyin

Ennyire unalmas az életük, mindig Magyarországgal és annak kormányával vannak elfoglalva.

„A populisták népszerűsége részben abból ered, hogy sokan attól félnek: lecsúsznak”. „A liberális demokrácia híveinek reakciója” csak az lehet, írják, hogy visszaszerzik a bizalmat. Hogy a globalizáció jobban működjön politikailag, ahhoz a lap fő gazdasági elemzője szerint az kell, hogy segítséget kapjanak azok az országok és emberek, amelyeket és akiket sújt a gazdasági változás – írta a lapra hivatkozva a Mandiner.

Martin Wolf szerint a piaci kapitalizmus egy sor országban már nem képes szavatolni a jólétet, noha pontosan az jelenti a létalapját. Így kérdéses, írja, fenn tud-e maradni a rendszer, amikor feltűnt a „populista demagógia, az illiberális demokrácia, a tekintélyelvűség, Kínában pedig az intézményesített önkényuralom”.

Szerinte nagy kockázat, hogy a demagógok a népre hivatkozva tekintélyuralommal váltják fel a demokráciát. Úgy véli nem véletlen, hogy „a demagógok ennyire sikeresen kampányolnak a nosztalgiával. Könnyű a bajokat külső erőkre, főleg az idegenekre rákenni.” Ezt írja Wolf: „Az autokrácia demagóg változatának gyökere a többségi elv túlhajtása.

Az efféle politikusok elnyomják a független intézményeket és az ellenzéket, abszolút uralkodóként jelennek meg, mint Erdogan, Orbán és Putyin.”

Szerinte a populisták szemben állnak az elittel, de van köztük olyan is, aki elveti a sokszínűséget. Azt vallják, hogy egyetlen nép van, amit csakis ők képviselnek. Ebből egyenesen következik, hogy a hatalmat nekik kell gyakorolniuk.

Wolf megfejtése szerint a liberális demokrácia híveinek reakciója csak az lehet, hogy visszaszerzik a bizalmat. Hogy a globalizáció jobban működjön politikailag, ahhoz az kell, hogy segítséget kapjanak mindazok az országok és emberek, amelyeket és akiket sújt a gazdasági változás. A növekedés fenntartása alapvető.

Szerinte az szükséges, hogy a társadalom iránti hűség fontosabb legyen a személyes érdeknél. És tiszteletben kell tartani a kisebbség véleményét.

Hangsúlyozza: „jobban el kell számoltatni a kormányokat. Olyan sajtó kell, amely támogatja a jogállamot és nem ássa azt alá.”

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább