Kiemelt Külföld Sport

FIFA-elnök: álszentek a Katart kritizáló nyugati országok

Kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a nyugati országokat Gianni Infantino, a Nemzetközi Ladarúgó Szövetség (FIFA) elnöke egy nappal a katari világbajnokság rajtja előtt.

„Úgy gondolom, hogy amit mi európaiak az elmúlt 3000 évben világszerte tettünk, azért az elkövetkező 3000 évben bocsánatot kell kérnünk, mielőtt elkezdünk másoknak erkölcsi tanácsokat osztogatni” – fogalmazott szombati, al-rajjani sajtótájékoztatóján az 52 éves, olasz-svájci sportvezető. Hozzátette: szomorú a kettős mérce alkalmazása miatt.

Katart évek óta bírálják az emberi jogok sárba tiprása és a külföldi munkavállalók nem megfelelő életkörülményei miatt. Az emírség kormánya ugyanakkor visszautasítja ezeket a vádakat, és reformokat vezetett be a munkavállalók biztonságának javítása és a szabályokat megszegő munkaadók megbüntetése érdekében.

A rendező országot az elmúlt években számos kritika marasztalta el a stadionokat építő vendégmunkások halálesetei, silány munka- és szálláskörülményeik, illetve az alacsony bérek miatt, amelyeket gyakran ki sem fizettek nekik.

Katar 2,8 milliós lakosságának csaknem 90 százalékát – főként az indiai szubkontinensről és Afrikából származó – bevándorlók teszik ki, akiknek jó része a vb infrastruktúrájával kapcsolatos építkezéseken dolgozott az elmúlt években.

„Hány nyugati befektető, amely milliárdokat kapott Katartól, hány emelte fel a szavát a külföldi munkások jogaiért? Egy sem” – mondta ugyanakkor a FIFA elnöke. „Ki törődik a munkásokkal? Ki? A FIFA igen, a futball igen, a világbajnokság igen – és az igazat megvallva, Katar is.”

A dohai lakóhellyel is rendelkező Infantino hozzátette: nem érti, hogy miért nem ismerik el az országban történt pozitív változásokat.

„Képmutató az ilyen egyoldalú kioktatás” – fogalmazott, miután a következő szavakkal kezdte a sajtótájékoztatóját: „Ma nagyon erős érzéseim vannak. Ma katarinak érzem magam, ma arabnak érzem magam, ma afrikainak érzem magam. Ma homoszexuálisnak érzem magam. Ma fogyatékkal élőnek érzem magam, ma bevándorló munkavállalónak érzem magam.”

A december 18-ig tartó vb vasárnap a Katar-Ecuador nyitómérkőzéssel veszi kezdetét.

Forrás: Euronews

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább