Külföld

Fenyegetőznek az iszlámtérkép miatt az ausztriai muszlimok

Több, mint 600 muszlim egyesület a sógoroknál…

Per indítását fontolgatja az Ausztriai Muszlim Ifjúság (MJÖ) szövetség a Susanne Raab ÖVP-s integrációs miniszter által bemutatott „iszlámtérkép” miatt. Úgy vélik, az adatbázis közzététele – mely egyébként az Ausztriában egyre jobban elharapódzó politikai iszlám elleni küzdelem része – túlmegy minden határon

Az iszlámtérképet Ednan Aslan iszlámvallás-szakértő bécsi professzor vezetésével állították össze, és Susanne Raab miniszter a Politikai Iszlám Dokumentációs Központ közreműködésével mutatta be csütörtökön. A térképen 600 muszlim egyesület adatai szerepelnek, tisztázott jogi hátterűek és biztonsági értelemben kétes intézmények egyaránt.

Aslan szerint az online térkép célja, hogy áttekintést nyújtson a muszlim intézményekről, és megjelölje azokat, amelyek a „politikai iszlámot” képviselik. A térkép közzétételével az osztrák integrációs minisztérium célja az volt, hogy növeljék az átláthatóságot a radikális muszlim csoportok elleni harcban. A projektet Sebastian Kurz (ÖVP) kancellár is támogatta.

Mint arról a Krone online kiadása beszámolt: Ednan Aslan projektvezető professzor kijelentései miatt halálos fenyegetéseket kapott, valószínűsíthetően németországi szalafista köröktől.

„A muszlim élet kriminalizálását a lehető leghamarabb meg kell állítani, és az iszlám térképet le kell venni az internetről” – követelte pénteken az Ausztriai Muszlim Ifjúság (MJÖ), muszlim intézmények és magánszemélyek személyiségi és adatvédelmi jogainak megsértésére hivatkozva. Adis Serifovic, az MJÖ elnöke az osztrák közszolgálati televízióban elmondta: a térkép miatt rasszista támadásoktól tart.

Az ORF online kiadása azt írja, hogy Integrációs Minisztérium szerint az adatok közzététele teljesen rendben van, azok a hivatalos egyesületi nyilvántartásból származnak, ahonnan eleve lekérdezhetők.

Mouhanad Khorchide, a dokumentációs központ tudományos tanácsadó testületének elnöke is védelmébe vette a térképet: szerinte nagyon fontos, hogy átláthatóvá tegyék a „muszlim életet”, hiszen ez az átláthatóság az osztrák lakosság körében is bizalmat kelt.

Az Ausztriai Iszlám Vallási Közösség (IGGÖ) szerint a terrorellenes csomag bejelentése után a közzétett „iszlámtérkép” is arról tanúskodik, hogy „a kormány nyilvánvaló szándéka az Ausztriában élő összes muszlim potenciális veszélyforrásként történő megbélyegezése”. Úgy vélik, a térkép táplálja a rasszizmust és „hatalmas biztonsági kockázatnak teszi ki a muszlim állampolgárokat”.

Az FPÖ jobboldali párt szerint a térkép adatai alapján megerősítést nyertek azon hangok, amelyek az „iszlám kultúrákból érkező túlzott és többnyire illegális migráció” veszélyeire figyelmeztettek, az adatbázisban szereplő több mint 600 intézménnyel pedig nyilvánvalóvá vált, „milyen erősen elterjedt már Ausztriában az iszlám és így az iszlamista áramlatok”.

A párt biztonságügyi szóvivője, Hannes Amesbauer úgy véli azonban, hogy még mindig „sok információ hiányzik” a térképről az egyes mecsetekről, egyesületekről és vallási közösségekről. A térképet Ernst Gödl, az Osztrák Néppárt (ÖVP) integrációs szóvivője is üdvözölte. Úgy fogalmazott: az elmúlt év eseményei megmutatták, hogy mennyire szükséges a „politikai iszlám” elleni küzdelem. (V4NA)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább