Belföld

Feltételekhez köti a kormány az EU-s helyreállítási pénzek elfogadását

olvasási idő:49 másodperc

A kormány azt szeretné, hogy az EU tartsa tiszteletben az Alapjogi Charta 14. és 21. cikkében rögzítetteket.

A helyreállítási terv szerint hazánknak járó, európai uniós forrásokkal kapcsolatos kérdésekről szóló kormányhatározat jelent meg a Magyar Közlönyben.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat szerint az Európai Bizottság – az Európai Parlament politikai nyomásgyakorlásának engedve – a gyermekek védelme érdekében megvalósított hazai jogalkotással összefüggő politikai ellenvéleménye okán hazánk helyreállítási tervének elfogadását késlelteti – írja az Index.

A határozat ezzel összefüggésben kimondja, hogy a helyreállítási terv keretében Magyarországnak járó összegek csak akkor fogadhatók el, ha az Európai Bizottság nem támaszt Magyarországgal szemben olyan feltételt, amelyet más tagállamokkal szemben nem alkalmaznak.

A feltételek:

Az EU tartsa tiszteletben az Alapjogi Charta 14. cikkében rögzítetteket: „…a szülők azon jogát, hogy gyermekeik számára vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak, tiszteletben kell tartani az e jogok és szabadságok gyakorlását szabályozó nemzeti törvényekkel összhangban”.

Valamint a 21. cikkben rögzítetteket, miszerint a nemek közötti megkülönböztetés fogalmát a szöveg eredeti, hagyományos (biológiai) jelentése szerint alkalmazzák.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább