Külföld

Felmérés: a franciák többsége véget vetne a bevándorlásnak

Egy friss felmérés szerint a lakosság többsége úgy gondolja, hogy meg kell állítani az Európán kívülről érkező bevándorlást, a Republikánus párt elnöke a belügyminiszter segítségét kérte az Olaszország felől érkező migrációs hullám megfékezése érdekében.

Döbbenetes mértékű migrációs nyomás nehezedik Franciaországra, több, mint 30 százalékkal nőtt 2022-ben a Franciaországban benyújtott menedékkérelmek száma az előző évhez képest. A tavalyi évben összesen 137 046 kérelem érkezett be a prefektúrákhoz, továbbá több mint 19 000 felülvizsgálati nyújtottak be a hatóságokhoz. A kérelmek száma az év második felében meredeken megugrott, a menedékkérő külföldiek elsősorban afgán, bangladesi, török és grúz állampolgárok voltak.

A Belügyminisztérium által közölt adatokból az is kiderül, hogy ezek mellett jelentős mértékben nőtt a hatóságok által kibocsátott tartózkodási engedélyek száma is.

Gérald Darmanin belügyminiszter tavaly december elején jelentette be, hogy a kormány változtatni kíván a migrációs politikáján, az új törvény értelmében kitoloncolná a beilleszkedni nem akaró, bűncselekményt elkövető bevándorlókat, a dolgozni akarókat pedig támogatja és segíti a beilleszkedésben.

A kormány igyekezete ellenére azonban a francia migrációs politika továbbra sem hatékony, a befogadó központok megteltek a bevándorlókkal. A lakosság is megelégelte az egyre intenzívebb migrációs nyomást, erre enged következtetni az a felmérés, amelyet a CSA Intézet készített a CNews hírportál megbízásából. Arra a kérdésre ugyanis, hogy „Meg kell-e állítani az Európán kívülről érkező bevándorlást Franciaországban?” tízből több mint hat francia, pontosan a megkérdezettek 64 százaléka határozott igennel felelt. (A maradék 36 százalék az országban már letelepedett migráns lehet.)

Az 1010 válaszadó közül valamivel magasabb, 66 százalék a nők aránya, akik véget vetnének az Európán kívüli migrációs áramlásoknak, a férfiak esetében ez az arány 61 százalék. Ami a megkérdezettek életkor szerinti megoszlását illeti, az 50 és 64 év közöttiek esetében a legnagyobb, 68 százalék azoknak az aránya, akik megállítanák a Franciaországba irányuló bevándorlást, szorosan utánuk következnek a 25-34 évesek 66 százalékkal.

Nem okozott nagy meglepetést, hogy a témáról meglehetősen eltérő módon vélekednek a más politikai nézeteket valló válaszadók. Összességében a magukat jobboldalinak valló megkérdezettek 94 százaléka támogatja az Európán kívüli migrációs áramlás megállítását, ellentétben a baloldali válaszadókkal, akiknek 63 százaléka ellenzi azt. Ami a kormánypárt szavazóit illeti, 56 százalékuk helyesli a bevándorlás megállítását.

A politikusok is felfigyeltek az aktuális migrációs helyzetre, illetve annak súlyosbodására, ezért a Republikánus párt elnöke, Éric Ciotti levélben fordult Gérald Darmanin belügyminiszterhez, hogy felhívja figyelmét az Olaszország felől érkező, aggasztó méretű migrációs hullámra. Ciotti kiemeli, hogy az ország déli részében lévő Alpes-Maritimes megyében rekord magas a Franciaországba érkező úgynevezett kísérő nélküli kiskorúak száma, ezért a politikus arra kérte a minisztert, hogy állítsa vissza a határellenőrzést, és újra vezényeljen mozgó csapatokat az olasz határra, hogy megfékezze az erős migrációs hullámot.

Levelében Ciotti kihangsúlyozza, hogy az olasz határ mentén fekvő Menton környékén az év eleje óta folyamatosan feszült a helyzet, egyre több kísérő nélküli kiskorú érkezik az országba, akiket, mivel az erre a célra létesített befogadó központok megteltek, egy, a prefektúra által lefoglalt szállodában helyeztek el. Ez azonban problémát jelent a környékbeli szállásadók számára, mivel a nyári szezon közeledtével egyre kevésbé hajlandók sürgősségi elszállásolást biztosítani a túlnyomórészt Elefántcsontpartról, Guineából, Tunéziából és Maliból érkező kísérő nélküli kiskorú migránsok számára. Ciotti levelében megdöbbentő számadatokkal is szolgál, felhívva rá a figyelmet, hogy 2023 márciusában a kísérő nélküli kiskorúak áramlása új rekordot döntött, 521 elszállásolt személlyel. Csak a tavalyi évben 4909 kísérő nélküli kiskorú migráns érkezett Franciaországba, ami egészen elképesztő, 2721 százalékos exponenciális növekedést jelent 2014-hez képest. Ciotti szerint ez a tendencia rendkívül aggasztó és az Olaszországban tapasztalt partaszállások 40 százalékos növekedésével hozható összefüggésbe. A republikánus politikus úgy véli, hogy egy ilyen mértékű nyomás nem nehezedhet egyedül az érintett megyére, ezért az állami szolgálatok segítségét kérte a belügyminisztertől.

Gérald Darmanin ebben partnernek mutatkozott, miután, reagálva Éric Ciotti megkeresésére, két mozgó csendőrszázadot vezényelt a térségbe, erről szintén a republikánus pártelnök adott hírt a Twitteren.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább