Belföld

Feljelentették Baranyit a botrányos ’56-ot meggyalázó képe miatt

Tényi István önkényuralmi jelkép használata vétség gyanúja miatt tett bejelentést a rendőrségen.

A Mandiner cikke nyomán a rendőrséghez fordult a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a ferencvárosi polgármester, Baranyi Krisztina október 23-i facebook-borítóképe miatt.

Ferencváros polgármestere az 1956-os forradalom évfordulójának alkalmából Facebook-borítóképet cserélt.

A fotómontázson a forradalom jelképének számító lyukas zászló közepére a – vörös csillagot is magába foglaló – Magyar Népköztársaság címere van narancssárga cérnával „visszahelyezve”.  Baranyi a bejegyzéshez tett hozzászólásában azt írta, hogy a kép Sípos Zoltán „Vissza” című alkotása és a 23. ARC kiállításra készült.

Baranyi lépése hatalmas megdöbbentést keltett, a hozzászólásokban csak záporoztak a felháborodott kommentek.

Egyikük, Hamberger Ádám, a Ferencváros vezérszurkolója egyebek mellett azt kérte a polgármesterről, hogy „Hunyja le a szemeit, gondoljon azokra a fiatal büszke Ferencvárosi srácokra, akik ’56-ban életüket adták a HAZÁÉRT, a SZABADSÁGÉRT.”

Tényi István az ügyben ismeretlen elkövető ellen a 2012. évi C. törvény 335. §-ába ütköző,

önkényuralmi jelkép használata vétség gyanúja miatt tett bejelentést.

Emlékeztetett arra, hogy az önkényuralmi jelkép terjesztése, nagy nyilvánosság előtti használata és közszemlére tétele akkor büntetendő, ha azt a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszer áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon követik el.
A köznyugalom megzavarására alkalmas esemény olyan, a külvilágban megjelenő objektív hatást jelent, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy félelmet keltsen.

Véleménye szerint a Facebook közösségi oldalon megosztott képi hivatkozás – a mindenkit megillető véleménynyilvánításon túl – alkalmas lehet arra, hogy a kommunista rendszer bűneit és az 1956-os forradalom eszméjét jelentéktelen színben ábrázolja.

1956-ot 2023-ban nem lehet a Népköztársaság címerével ünnepelni. Ez ellentés az Alaptörvény szellemével.

– írta Tényi István, aki a vonatkozó rendelkezések alapján az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kérte a rendőrségtől.

(Mandiner)

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább