Kiemelt Külföld

Felgyújtottak egy meleg férfit Lettországban

olvasási idő:1 perc, 16 másodperc

Meg is halt…

A lettországi Tukums városában április 22-én éjjel tűz ütött ki egy ötemeletes házban. A kigyulladt lakás két lakója közül az egyiket súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba, a másik enyhébb égéseket szenvedett.

A két áldozat párkapcsolatban élt. Mint a könnyebben sérült túlélő elmondta, a tüzet egy másik lakó okozta, aki már korábban is többször megfenyegette őket. A meleg pár jelentette ezeket a fenyegetéseket a szomszéd munkahelyén és a rendőrségen, a rendőrség nyilvántartásba is vette a feljelentést, de úgy döntött, nem indít büntetőeljárást.

A támadás estéjén a szomszéd gyúlékony folyadékkal öntötte le az egyik férfit és felgyújtotta; a másik akkor égett meg, amikor megpróbálta eloltani a tüzet. Janeks Bahs, a tukumsi kerületi rendőrkapitányság vezetője azt nyilatkozta, hogy büntetőeljárás indult a tettes ellen, és nyomozást kezdtek a körülmények feltárására.

Egils Levits lett elnök szombaton így reagált az eseményekre a Twitteren: „Lettországban nincs helye a gyűlöletnek. Ha bebizonyosodik, hogy a tukumsi támadó indítéka egy társadalmi csoporttal szembeni előítélet volt, ez csak súlyosbítja tettét. A lett társadalom alapvető értéke a tolerancia, ezért az ilyen gyűlölet kifejezése a társadalom ellen elkövetett bűncselekmény.”

A Mozaika LMBT egyesület elítélte a “homofób gyűlölet-bűncselekményt” , és követelte, hogy az illetékesek azonnal tegyenek lépéseket az ügyben. Az aktivisták szerint az ilyen támadások „egyértelműen egyes politikusok és szervezetek gyűlöleten alapuló gyakorlatainak következményei”. Ezen felül felhívást intéztek a nagyközönséghez, hogy véradással segítség a súlyosan megsérült áldozatot. Azonban ez sem menthette meg az életét: az áldozat, a 30 éves Normunds Kindzulis, aki sürgősségi osztályon dolgozott orvosként, április 28-án belehalt sérüléseibe. (eng.lsm.lv)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább