Külföld

Felfüggesztették egy képviselő Twitter-fiókját, miután férfiként utalt a transzneműre

Republikánus az USA-ban…

A Twitter amerikai közösségi mikroblog-szolgáltató felfüggesztette Jim Banks, Indiana állam republikánus kongresszusi képviselőjének hivatalos fiókját, miután bejegyzésében férfiként utalt Rachel Levine-re, az ország első transznemű négycsillagos katonatisztjére – számolt be az amerikai sajtó alapján az MTI.

Az első női négycsillagos katonatiszt címet egy férfi vette át – olvasható Banks bejegyzésében, amelyet azután írt, hogy a múlt héten Levine-t az Egyesült Államok közegészségügyi szolgálata hivatalos hadteste négycsillagos admirálissá nevezte ki.

Ha valakit, aki férfinak született, és 54 évig férfiként élt, az első női négycsillagos tisztnek nevezünk, az sértés minden kislány számára, aki arról álmodik, hogy egy napon áttöri a láthatatlan akadályoka – fogalmazott a republikánus politikus egy következő bejegyzésében.

Mint megírtuk, Rachel Levine-t, az Egyesült Államok nyíltan transznemű egészségügyi miniszterhelyettesét múlt héten nevezték ki az Egyesült Államok Közegészségügyi Szolgálata (USPHS) négycsillagos admirálisává. Ezzel Levine a testület első női, illetve a fegyveres erők első transznemű négycsillagos főtisztje.

Az USPHS a Közegészségügyi Szolgálat szövetségi katonai testülete, egyike az ország nyolc katonai testületének. A szervezet Levine kormányzati beosztása miatt már eddig is az ő felügyelete alá tartozott.

Rachel Levine gyermekorvos és pszichiáter szakorvos, a Penn State Egyetem orvosi karának professzora. Korábban Pennsylvania állam tiszti főorvosa, majd  egészségügyi minisztere volt.

A 63 éves orvos továbbá miniszterhelyettesként első transzneműként tölt be olyan magas kormányzati pozíciót, amely szenátusi hozzájárulást igényel.

A Twitter indoklása szerint a republikánus Banks képviselő bejegyzése gyűlöletkeltő volt, ezért hivatalos fiókját felfüggesztették. A közösségi mikroblog-szolgáltató azzal érvelt: szabályzata szerint senki nem népszerűsíthet erőszakot, nem fenyegethet vagy zaklathat más felhasználókat a nemi identitásuk miatt.

A bejegyzésem ténymegállapítás volt – írta a politikus a személyes Twitter-oldalán. Hozzátette:

A nagy technológiai vállalatoknak nem kell egyetérteniük velem, de nem kellene kitörölniük sem. Ha elnémítanak engem, elhallgattatják majd önöket is. Nem engedhetjük meg, hogy a nagy techcégek megakadályozzák, hogy kimondjuk az igazságot.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább