Belföld

Felbomlott a baloldali egység a XVI. kerületben is

A helyemre, Rákosszentmihály és a kerület képviseletére Farkas Adriánt ajánlom, aki az időközi választáson a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az MSZP és a Párbeszéd jelöltjeként indul – fejtette ki Vajda Zoltán MSZP-s parlamenti képviselő egy Facebook-bejegyzésben, amiben arról igyekezett meggyőzni a választópolgárokat, hogy a magát függetlennek mondó jelöltre szavazzanak.

Hozzátette: a jelöltet az MSZP helyi elnöke, Csizmazia Ferenc – aki áron alul vásárolta meg a párt helyi székházát – is biztosítja támogatásáról, még kampányolni is közösen járnak.

A XVI. kerületben azért kell időközi választást tartani, mert április 3-án Vajda Zoltán parlamenti mandátumot szerzett, ezért lemondott az önkormányzati képviselői pozíciójáról. A jelöltek közül Farkas Adrián helyben teljesen ismeretlen.

Talán ezért is igyekszik magára olyan videókkal felhívni a figyelmet, amelyeken a bukott baloldali miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter, a fővárosi autósforgalmat teljesen megbénító Karácsony Gergely főpolgármester, az MSZP-s, tengerből kilovagló Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, illetve a több pártot is megjárt, többször is botrányba keveredett Vajda Zoltán biztosítja támogatásáról.

Rajtuk kívül a jelölt még Gurmai Zita MSZP-s képviselővel is posztolt közös fotót. Aspiráns lehet még a Munkáspárt–Iszomm színeiben induló Horváth Márk Zsolt, a független Schaffer Viktor és a DK-s Kertész Edit is, akit viszont további két baloldali párt, a Jobbik és a Momentum támogat. A összefogásból tehát itt sem maradt semmi.

A XVI. kerület 2-es választókörzetét 2009 és 2018 között a fideszes Horváth János képviselte a testületben. Az ő halála után az időközi választáson fia, Horváth Ádám győzött egyéniben, 2019-ben viszont csak listás helyet tudott szerezni, mert akkor Vajda Zoltán legyőzte.

A kormánypárt most visszaszerezheti ezt a körzetet, ezzel pedig listáról egy újabb fideszes jelölt kerülhet a testületbe, ahol így a kormányoldal még nagyobb többségre tehet szert.

A XVI. kerület mellett most vasárnap Nagytarcsán – ahol a testület feloszlása miatt polgármestert és egyéni képviselőket is választanak –, Kecskeméten, Garaboncon, Sárokon, Balatonrendesen, Segesden és Serényfalván is tartanak időközi voksolást.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább