Kiemelt Külföld

Fekete színészek játsszák az őshonos, szőke svédeket egy történelmi filmben

A Historien om Sverige (Svédország története) című műsort az állami tulajdonú médiatársaság eddigi legnagyobb történelmi műsoraként jellemezték.

A tízórás és tíz részesre tervezett dráma-dokumentumfilmet idén ősszel kezdik sugározni, és a tervek szerint Svédország történetét mutatják be a jégkorszaktól napjainkig. A köztévé által finanszírozott filmben afrikai származású színészeknek osztották ki a főbb szerepeket.

A tévésorozat neve és témája is azonos Herman Lindqvist ugyanerről az időszakról szóló 11 részes népszerű tudományos könyvével, annyi különbséggel, hogy a könyvben szó sincsen az „afro-svédekről”.

A svéd közmédia ugyanis a hét elején mutatta be az új sorozat előzetesét, amelyből kiderült, hogy a sorozatban a svédeket játszó színészek sötét bőrű afrikaiak. 

Ez heves reakciókat váltott ki a közösségi médiában, és sokan azt a kérdést szegték az állami médiumhoz, hogy a tények, vagy pedig a balos propaganda szolgálatában áll – hívja fel rá a figyelmet a Samnytt svéd hírportál.

A színészek kiválasztása arra a hipotézisre utal, amely szerint a jégkorszak után Skandináviát benépesítő első emberek sötétebbek voltak, mint a mai svédek, ami különösen baloldali körökben népszerű elképzelés, azonban ezt a hipotézist semmilyen konkrét tény sem támasztja alá.

A svéd közmédia a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban azt válaszolta, hogy a történelmi korokban élő személyek ábrázolása a tudományos közösség konszenzusán alapul arról, hogy miként néztek ki az első svédek.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább