Belföld Külföld

Fekete-Győr: Sokakon látom a nyugtalanságot az olasz szélsőjobb tegnap esti választási győzelme miatt

Olaszországra egyébként sem jellemzőek a hosszú ideig hatalmon lévő kormányok.

„Sokakon látom a nyugtalanságot az olasz szélsőjobboldal tegnap esti választási győzelme miatt. A devizapiac is idegesen reagált hétfő reggel a hírre, a dollár húszéves csúcsra ugrott az euróval szemben, a forint pedig történelmi mélypontra süllyedt.

(…)

A Meloni-kormány mozgástere szűkebb lesz a magas olasz államadósság és a gazdasági válság miatt, mint azt sokan gondolnák. Meloninak nagy szüksége van a Helyreállítási Alap forrásaira, így vélhetően az EU-val való viszony normalizálására, nem pedig a szövetséggel való konfrontációra fog törekedni. Még az is előfordulhat, hogy néhány hónapon belül csalatkozni fog a szövetségesében Orbán Viktor.

Olaszországra egyébként sem jellemzőek a hosszú ideig hatalmon lévő kormányok. Meloni kormánya lesz a 70. (!) a második világháború óta (átlagban 13 havonta váltották egymást).

(…)

Nem sok jót jeleznek mindezek egy esetleges olasz-magyar-lengyel dacszövetség számára. Tagadhatatlan ugyanakkor, hogy erősödőben van a szélsőjobboldal Európában, ami minden európai demokrata számára intő jel kell, hogy legyen. A Momentum Mozgalom számára is kijelöli a feladatot, hogy a következő évek egyik fontos feladata, hogy új, haladó és hazaszerettő alternatívát nyújtsunk a régi hitelét vesztett elitekkel szemben.”

Forrás: Mandiner,

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább