Külföld

Fegyveres támadás érte a berlini LMBTQ múzeumot

Haho, LIBE bizottság…

Fegyveres támadás érte a Schwules Museumot – írja a Welt. A berlini Schwules Museum (azaz Meleg Múzeum) a város központjában, a Tiergarten negyedben található és 1984-ben alapították.

Február 24-én reggel a múzeum dolgozói arra lettek figyelmesek, amikor munkába mentek, hogy a múzeum nevét, két ablaküveget és egy kiállítási tárgyat is fegyverrel rongáltak meg, feltehetően előző éjjel. Hat lövedéknyomot találtak az épületen. A bejárat előtt kihelyezett, filcből készült fekete háromszöget is megrongálták, mely a jelenleg futó, fogyatékkal éléshez kapcsolódó kiállításhoz készült.

Klaus Lederer berlini polgármester-helyettes felháborodottan írt az esetről Twitteren: “Lövéseket adtak le a Schwules Museumra. Megdöbbentett ez a szörnyű tett! Teljes szolidaritásomat fejezem ki a múzeum felé.”

A rendőrség vizsgálja az ügyet, egyelőre azt sem tudni, milyen fegyverrel követték el a bűncselekményt.

Nem ez az első alkalom, hogy kárt tettek a múzeumban. Ben Miller történész a Dazednek elmondta, hogy 2016-ban a recepcióra lőttek rá fegyverrel, 2020-ban pedig kővel dobtak be egy ablakot.

A berlini Schwules Museum a világ legnagyobb olyan független intézménye, mely az LMBTQ történelem megőrzésének és vizuális kultúrájának szentelte magát. Kollekciójában több mint 1,5 millió elem található, köztük fényképek, videófelvételek, műalkotások és hangfelvételek. Évente több tízezren látogatják.

A kérdés, hogy ezek után a brüsszeli LIBE bizottság miért Magyarországra jön a melegeket féltve. Nem nálunk verik össze őket, vagy lőnek rájuk.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább