Kiemelt Külföld

Ex-CIA stratéga: félmillió ukrán esett el, Ukrajna veresége elkerülhetetlen

James G. Rickards befektetési bankár, a CIA volt stratégiai tanácsadója újabb véleménycikket írt a háborúról, amiben arról írt, hogy „fenntarthatatlanok” az ukránok veszteségei. A volt CIA stratéga jelentésekre hivatkozva fél milliós ukrán veszteségről számolt be.

Rickards már január elején is közölt egy hosszú véleménycikket arról, hogy az ukránok körülbelül 8-10-szer annyi katonát veszítenek, mint az oroszok, és végső soron e miatt az emberveszteség miatt fog összeomlani Ukrajna. Egy kiszivárgott német hírszerzés jelentése szerint az ukránok csak Artyomovszknál (Bahmutnál) naponta többszáz katonát vesztenek.

Az ukrán helyzettel ellentétben úgy vélte, hogy a 100 ezer orosz katonáról szóló jelentés túloz, majd azt is hozzátette, hiába ír a mainstream nyugati sajtó arról, hogy az amerikai Abrams, a brit Challenger és a német Leopard tankok segítségével Ukrajna győzhet a háborúban, ez nem történik meg.

Mint írta, a brit és német tankok érkezésére még hónapokra lesz szükség, az Abramsek pedig jó eséllyel legkorábban 2024-ben állhatnak hadrendbe Ukrajnában (mindezt a külföldi sajtóban megjelent hírek is megerősítették). James Rickards azt is hozzátette, hogy az amerikai harckocsiknál több módosítást is el kell végezni, és nem lesz olyan fejlett a harcrendszerük és páncélzatuk, mint az eredetieknek, mert a Pentagon nem szeretné, ha az oroszok elzsákmányolnák ezeket.

„Ha a NATO-harckocsik meg is érkeznek, az oroszok jó eséllyel elég hamar megsemmisítik ezeket tüzérséggel, tankelhárító fegyverekkel és precíziós rakétákkal. Ezek jó tankok, de közel sem sérthetetlenek […] Az oroszok nem különösebben aggódnak miattuk”

– írta Rickards.

Azt is hozzátette, hogy a harckocsiknak nagy szükségük lenne légi támogatásra is, amelyet Ukrajna egyelőre nem tud biztosítani (ugyanerről James Stavridis amerikai tábornok, a NATO európai erőinek korábbi főparancsnoka szintén írt pár héttel ezelőtt). Emiatt kéri most Ukrajna az F–16-osok átadását, de a volt CIA-tanácsadó szerint azok a gépek sem jelentenének elegendő segítséget, mert az orosz légvédelem megsemmisítené a nyugati gépeket is.

Bahmut elestével kezdődhet az összeomlás

James Rickards arra is kitért, hogy ha Bahmut városa elesik – ami heteken belül megtörténhet –, akkor sokkal jelentősebb csapás lesz Ukrajnára nézve katonailag, mint azt a nyugati sajtó zöme sugallja. Mint írta:

„Ukrajna egész, 800 mérföld hosszú védelmi vonala elkezd összeomlani akkor, és nem lesz olyan megerősített pozíciójuk, ahova visszavonulhatnak. Az ukrán katonák, bármilyen bátrak és kompetensek is, kimerültek, és kezdenek kifogyni az utánpótlásból.”

Azt is hozzátette, hogy mindeközben Oroszország egyre csak fokozza a nyomást, és (a Financial Times értesülése szerint) rengeteg harckocsival, repülővel és tüzérségi eszközzel indítanak offenzívát a következő napokban. A volt tanácsadó ezután tért ki arra, hogy egyáltalán nem örül Oroszország győzelmének, de úgy látja, hogy a tények objektív vizsgálatának fényében elkerülhetetlen az orosz győzelem.

„E vizsgálat alapján úgy vélem, hogy Oroszország katonai győzelmet fog aratni a háborúban. A nyugati katonai támogatás meghosszabbíthatja ugyan a küzdelmet, de a végkimenetelt nem változtathatja meg. Csak elodázza az elkerülhetetlent, és sokkal több ember halálát okozza”

– írta.

Forrás: Index

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább