Külföld

Európai Parlament: Európában el kell ismerni a melegházasságot

olvasási idő:1 perc, 25 másodperc

Az ellenzék is erre szavazott…..

Az Európai Uniónak fel kell számolnia az akadályokat, amelyek gátolják a szexuális kisebbségekhez tartozó embereket az alapjogaik gyakorlásában, és Európában el kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát – jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői az unióban élő LMBTQ-közösséghez tartozók jogairól szóló állásfoglalásukban kedden.

Az MTI azt írja, Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 387 szavazattal, 161 ellenszavazat és 123 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP-képviselők kijelentették, biztosítani kell, hogy a szexuális kisebbségekhez tartozók élhessenek jogaikkal, beleértve a szabad mozgás és a családegyesítés jogát.

Az Eurologus szerint a magyar képviselők közül az ellenzékiek (MSZP, DK, Momentum) támogatták, a Fidesz és a KDNP politikusai ellenezték az állásfoglalást, míg a jobbikos Gyöngyösi Márton tartózkodott.

AZ EP képviselők állásfoglalása szerint az egyik tagállamban megkötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot az összes többi tagállamban egységes módon kellene elismerni, és az azonos nemű házas- vagy élettársakat az eltérő nemű párokkal azonos módon kellene kezelni. Azt is kijelentették, hogy a családegyesítés során a szivárványcsaládoknak ugyanolyan jogokat kell biztosítani, mint a heteroszexuális pároknak, és a családokat az egész unióban egységesen kellene kezelni ahhoz, hogy a tagállamok között mozgó családok gyermekei ne válhassanak hontalanná.

Az EP-képviselők szerint az Európai Bizottságnak jogérvényesítési eljárást kellene indítania Romániával szemben, mivel a házas- és élettársakról szóló jogszabályait az Európai Unió Bírósága korábbi ítélete ellenére sem módosította az azonos nemű párokra vonatkozóan. Arról is szó esett, hogy az LMBTQ-közösséget Magyarországon és Lengyelországban is hátrányos megkülönböztetés éri, emiatt az Európai Parlament további uniós intézkedéseket, köztük kötelezettségszegési eljárást, igazságszolgáltatási és költségvetést érintő lépéseket vár a két ország kormánya ellen.

A friss LMBTQ- állásfoglalásnak nincs rövid távú jogi következménye, a dokumentum sokkal inkább az Európai Bizottságot helyezi politikai nyomás alá.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább