Külföld

Európában is lecsaphat az al-Kaida?

Félő, hogy a közeljövőben a Belgiumba érkező afgán menekültek között akár embercsempészek, terroristák is lesznek – derült ki a Het Nieuwsblad belga lap birtokába jutott belső rendőrségi levelezésből.

Az e-mail kifejezetten a migránsközpontokat felügyelő szolgálatoknak szól, és felszólítja a hatóságokat, hogy jelentsék, ha bármilyen szélsőséges megnyilvánulást, toborzást tapasztalnak.

Az Afganisztánban zajló eseményekkel, a tálibok hatalomátvételével kapcsolatban számos szakértő beszél arról, hogy nemcsak a közvetlen térség, de Európa is veszélyben lehet a terrorcsoportok fokozódó aktivitása miatt. Van, aki szerint nem kell éveket várni a fenyegetéssel: Hans-Jakob Schindler, a terrorizmus és a szélsőséges ideológia elleni küzdelemben tevékenykedő nemzetközi nonprofit szervezet, a Counter Extremism Project igazgatója arra figyelmeztetett, noha a tálibok megígérték, tiszteletben tartják a nők jogait, és megbocsátanak azoknak, akik harcoltak ellenük, ugyanezek a szélsőségesek azok, akik az elmúlt években az ENSZ rendszeres jelentései szerint több ezer afgán meggyilkolásáért voltak felelősek.

A tálibok biztosítéka ellenére a friss jelentések hangsúlyozzák, hogy továbbra is kapcsolatban állnak az al-Kaida terrorszervezettel és az Afganisztánban tevékenykedő számos, al-Kaidához tartozó terrorcsoporttal. Sajtóhírek szerint az al-Kaida legalább 15 afgán tartományban továbbra is aktív.

Számítanunk kell arra, hogy többek között az al-Kaida és más, kisebb csoportok is megerősödnek Afganisztánban és Pakisztánban. – szögezte le Guido Steinberg, a berlini Nemzetközi és Biztonsági Ügyek Intézetének terrorizmus-szakértője.

Két-három éven belül fenyegetéssel kell számolni, mivel a tálibok néhány támogatója már Belgiumban tartózkodhat.

Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője hangsúlyozta, a tálibok mindent megígértek azért, hogy az emberek ne menjenek el Afganisztánból, mert így a tőke is kiáramlik az országból.

Forrás: Magyar Nemzet

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább