Külföld

Európa Tanács: többet kell tenni a szexuális kisebbségek védelméért

Az LMBTQ-szervezetekhez tartozókat képviselő jogvédők egyre ellenségesebb környezettel szembesülnek számos európai országban, ezért az Európa Tanács tagállamainak többet kell tenniük a védelmükért – jelentette ki közleményében Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön.

Mijatovic közleményében egy, a szexuális kisebbséghez tartozók jogait képviselő szervezetek részvételével nemrégiben tartott online kerekasztal-beszélgetés jelentését ismertette.

Az emberi jogi biztos közölte, hogy az LMBTQ-közösségekhez tartozók emberi jogainak európai elismerése és védelme kihívásokkal teli, a szerinte „nyugtalanítóan erős negatív tendenciák” számos országban hasonlóságokat mutatnak. Mint írta: a szexuális kisebbségeket védelmezők nemcsak a többi emberi jogvédőt érintő hátrányokkal és kihívásokkal szembesülnek, hanem saját, vagy védenceik identitása miatt is különösen célpontokká válnak. Kifejtette, hogy a személyüket érő inzultusok közé tartozik a fizikai erőszak, a gyűlöletbeszéd és az online zaklatás, valamint személyes adataik kiszivárogtatása. Gyakran lejárató kampányok áldozataivá válnak, rendőrségi és bírósági zaklatásnak vannak kitéve, korlátozzák jogaikat a gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz, vagy nem jutnak finanszírozáshoz – írta közleményében Mijatovic.

Az emberi jogi biztos egyben az Európa Tanács tagállamainak intézkedéseit sürgette, hogy – mint írta – „a szexuális kisebbségeket tömörítő szervezetek és az őket képviselő emberi jogvédők biztonságos környezetben dolgozhassanak”.

(MTI)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább