Külföld

Európa leigázásához is elegendő fegyvert zsákmányoltak a tálibok a menekülő amerikaiaktól

Nagy mennyiségű kézifegyver, katonai jármű, valamint helikopterek, repülőgépek és egyéb haditechnikai eszközök kerültek a tálibok kezére, miután az amerikai hadsereg – Joe Biden elnök döntésének köszönhetően – kivonult Afganisztánból.

Csak páncélozott harci járművekből több maradt az iszlamistáknál, mint amennyivel a francia, a brit, a német és a lengyel hadsereg összesen rendelkezik. A menekülő amerikaiak még az aknakereső kutyákat is hátrahagyták a ketrecükbe zárva.

 

Szinte felfoghatatlan mennyiségű fegyver és hadi felszerelés került az iszlamisták kezére augusztusban, miután az afgán kormánycsapatok összeomlottak, az Egyesült Államok pedig Joe Biden hajthatatlansága miatt húsz év után elrendelte csapatai kivonását Afganisztánból.

 

A The Sunday Times összeállítása alapján a ZeroHedge hírportálon megjelent összesítő grafikon szerint, amely vasárnap óta A tálibok új arzenálja címmel futja köreit az interneten. Afganisztán új urai

mintegy 550 ezer lőfegyvert és gránátvetőt, több mint 23 ezer páncélozott járművet – köztük a szinte bármilyen terepen átgázoló Humvee, M–1117-es és MaxxPro terepjárókat –, 109 helikoptert és 65 rögzített szárnyú (többségében vadász-) repülőgépet zsákmányoltak.

Ezeket az amerikai hadsereg hagyta hátra, amelynek Biden parancsára 2021. augusztus 31-ig el kellett hagynia Afganisztánt.

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább