Belföld Gazdaság Külföld

Európa legalacsonyabb energiárait fizetik a magyarok

olvasási idő:1 perc, 5 másodperc

Európa legalacsonyabb energiaárait fizetik a magyarok

Budapesten a lakossági fogyasztók számára a villamos energia átlagára 10,63 eurócent volt kilowattóránként, ami a vizsgált fővárosok listáján az uniós országok közül az első helyre rangsorolja a magyar fővárost a nyár utolsó hónapjában – tájékoztatta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusi vizsgálata eredményéről szerdán az MTI-t.

A sajtóanyagban szereplő grafikonból kiderül, hogy a vizsgált országok közül egyetlen nem uniós országban, Szerbiában alacsonyabb a villamos energia átlagára a magyarországinál: Belgrádban mindössze 8,11 eurócentet fizet a lakosság.

A legdrágább a villamos energia átlagára Koppenhágában, Berlinben és Londonban,

rendre 33,82, 33,55 és 27,81 eurócent kilowattóránként.

Augusztusban Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,87 eurócent volt kilowattóránként, amely

a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb.

Magyarország után a sorban Szerbia következik 3,26 eurócenttel.

A legdrágább a földgáz lakossági átlagára Stocholmban, Koppenhágában és Amszterdamban: 22,33 eurócent, 12,38 eurócent és 10,99 eurócent kilowattóránként.

A MEKH havonta készít nemzetközi ár-összehasonlító jelentést, amely elérhető a honlapján.

A végfelhasználói árakról az információkat az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a MEKH által megbízott cég, a finn VaasaETT gyűjti össze az országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait felhasználva. A vizsgálat a 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London áradatait hasonlítja össze.

Forrás: 888.hu

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább