Külföld

EU, USA, Kanada, UK: elfogadhatatlan az orosz Memorial felszámolása

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada és az Egyesült Királyság szombaton közzétett közös nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte az oroszországi Memorial Nemzetközi Történelmi és Ismeretterjesztő Társaság felszámolását, és nemzetközi emberi jogi kötelezettségeinek és kötelezettségvállalásainak tiszteletben tartására szólította fel Moszkvát.

Az orosz legfelsőbb bíróság kedden a moszkvai ügyészség beadványára betiltotta a Memorial Nemzetközi Történelmi és Ismeretterjesztő Társaságot. Az ügyészség szerint a társaság terrorista és szélsőséges szervezeteket támogatott. Szerdán egy orosz bíróság elrendelte az intézmény testvérszervezete, a Memorial Emberi Jogi Központ felszámolását is.

A nyilatkozattevők hangsúlyozták: nem fogadható el az orosz hatóságok azon állítása, amely szerint a szervezet és összes részlegének békés munkája “a szélsőségességet és a terrorizmust szolgálja”.

Kijelentették: a Memorial munkájára még soha nem volt akkora szükség, mint manapság. Felszámolása tovább rontja Oroszország nemzetközi hírnevét, mert az emberi jogok, az alapvető szabadságok és a jogállamiság tiszteletben tartása a szabályokon alapuló nemzetközi rend egyik alapját képezi.

“Felszólítjuk Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi emberi jogi kötelezettségeit és kötelezettségvállalásait. Elítéljük a külföldi ügynökökről szóló orosz jogszabályokat, amelyek elhallgattatják a független hangokat, és csökkentik a civil társadalom mozgásterét” – írták.

Oroszország népének, akárcsak az embereknek bárhol, joga van a véleménynyilvánítás és az egyesülés szabadságához, az emberi jogok és alapvető szabadságaik védelmét is beleértve – tették hozzá.

A Nemzetközi Memorial 2016, a Memorial Emberi Jogi Központ pedig 2014 óta szerepel a külföldi ügynöknek minősített nem kormányzati szervezetek oroszországi listáján. A Nemzetközi Memorial az egyik legrégebbi nonprofit szervezet, amely a volt Szovjetunióban és a mai Oroszországban alkalmazott vagy vélt politikai elnyomás tanulmányozásával foglalkozik.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább