Belföld Gazdaság Külföld

EU döntés: holnaptól 700 forinttal drágulnak a hevített dohánytermékek

Kőkemény emelést intézett az Európai Bizottság és hónapokon belül ismét emelhetnek.

A cigarettahelyettesítő alternatív termékek, amelyek dohány elégetése nélkül, hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot, eddig nem estek a jövedéki adó hatálya alá, ám ez február 1-jétől megváltozik az Európai Bizottság döntése alapján. Az Európai Bizottság már elkészítette a javaslatot a hagyományos cigaretta jövedéki adójának emeléséről is, azaz néhány hónapon belül akár minden termék drágulhat a Nemzeti Dohányboltokban.

Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő partnere a Világgazdaság megkeresésére úgy számolt, szálanként 35 forint jövedéki adót kell fizetni utánuk, ami

20 szálas dobozt feltételezve dobozonként 700 forintot tesz ki – ennyivel kerülnek tehát többe a hevített dohánytermékek szerdától.

Magyarországon körülbelül kétmillió ember dohányzik, és a szakértők szerint a füstmentes termékek alternatívát nyújthatnak egy kétlépcsős leszoktatásban, azaz előbb a kevésbé káros termékek felé fordítva a fogyasztót, majd – mivel ezek is egészségtelenek – elérni, hogy végleg tegye le a cigarettát.

„A cigarettában négyezer hatóanyagot ismerünk, ebből száz-százhúsz daganat-, érelmeszesedés- és tüdőbetegség-keltő hatású. A függő embert nagyon nehéz leszoktatni, és ha nem sikerül, akkor azt kell végig gondolnunk, képesek vagyunk-e olyan alternatívát mutatni, amelynek köszönhetően tovább élhet, mert nem visz be annyi káros anyagot a szervezetébe” – utalt lapunknak a hevített és elektromos dohánytermékekre dr. Toldy-Schedel Emil, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnöke, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója, elismert kardiológus.

Egy európai tanulmány egyébként azon szakértők álláspontját támasztja alá, akik szerint a cigaretta drágulása még inkább a feketepiacot erősítheti, miközben a differenciált adóztatás a füstmentes dohány- és nikotintermékekre való átszokás támasza is lehetne.

A jövedéki adó és a dohányzás kapcsolatában az Európai Unió kettős minimummértéket határoz meg: legalább 90 eurónak kell lennie ezerszálanként, és el kell érnie az eladási ár 60 százalékát.

Forrás: Világgazdaság

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább