Külföld

Észtországban elszabadult az infláció

Összerezzenek a vásárlók az észt főváros központi piacán, amikor az előttük lévő dobozokba sorakozó nyári gyümölcsök és zöldségek napi árait olvassák.

Egy csomagolt és konzerv élelmiszereket árusító bódénál egy nő egy pillantást vetett a frissen írt árcédulákra, jobbra fordult, és elment, miközben az eladó vállát rántotta.

“Az emberek nem igazán örülnek annak, hogy mennyibe kerülnek most a dolgok” – mondta Anna Cordey, egy 19 éves diáklány, aki az egyik gyümölcsös bódében dolgozik. “Engem hibáztatnak, mert közvetlenül előttük állok, de azt hiszem, tudják, hogy nem sokat tehetek ellene.”

Az ukrajnai orosz invázió és a járvány elhúzódó hatásai miatt felpörgetett inflációs vihar közepette Észtországban van a leggyorsabb infláció az eurózónában. A legújabb  adatok  22,7 százalékos éves kiugrást mutattak.

Ez jelentősen felülmúlja a blokk átlagát. Az eurót használó 19 országban az árak 8,9 százalékkal emelkedtek a július végéig tartó év során.

Cordey, a gyümölcsárus azt mondta, a bódén lévő málna, amely egy éve körülbelül 7 euróba került, most 10,90 euróba került. 

A piac felőli főút mentén egy benzinkútnál a táblák ólommentes üzemanyagot mutattak literenként 2 euróért, ami közel áll a legutóbbi rekordszinthez.

Manvel Musaelyan autókereskedő egy nagy teljesítményű fekete BMW-limuzinban szállt be, és azt mondta, hogy az árak felháborítóak. 

– Ez csak baromság mondta Musaelyan. „Valamit tenni kell, a kormánynak csökkentenie kell az adókat, vagy ilyesmi. Ez nem mehet tovább.”

Az átlagosnál élesen magasabb észtországi inflációs tendencia számos tényezőnek tudható be, többek között a szűkösség okozta villamosenergia-árak megugrása és az észt gazdaság rendkívül erős fellendülése a járvány után, ami munkaerőhiányhoz és magasabb bérekhez vezetett. Az észt jegybank szerint az ország gazdasági teljesítménye a tavalyi év végén mintegy 7 százalékkal haladta meg a járvány előtti szintet. Ezzel szemben Németország, a régió gazdasági hatalma nem tudott visszatérni a járvány előtti mérethez abban az időben.

Kormányzati fejfájás
A hat hónap múlva választások előtt álló észt kormányra egyre nagyobb a nyomás.

Kaja Kallas miniszterelnök tavaly év eleje óta hatalomra kerülése óta meglehetősen szigorú költségvetési irányvonalat követett, és egyértelművé tette, hogy továbbra is korlátozni kívánja a kiadásokat.

Tudatában van annak, hogy az állami készpénz kifizetése a nehézségekkel küzdő polgároknak a gazdaságban megnövekedett kereslethez vezethet, ami újabb inflációt indíthat el. A kifizetések ugyanakkor növelnék az állam hiányát.

Azt is javasolta , hogy az üzemanyagok vámcsökkentése nem feltétlenül az autósokat érintené, mivel az olyan országokban, mint Németország, ahol ezt a politikát kipróbálták, a kiskereskedők nem hárították át a megtakarításokat.

Az EU-vezetők június végi csúcstalálkozója után Kallas felszólította az EU kormányait, hogy működjenek együtt a központi bankokkal a magas infláció és a sötétedő gazdasági növekedési kilátások mögött meghúzódó globális erők – az ukrán háború és a járvány öröksége – elleni küzdelemben.

„Nehéz helyzetben vagyunk, amely körültekintő lépéseket igényel.

-mondta Kallas.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább