Külföld

Erősödik a migráció, Giorgia Meloni a Líbiai Nemzeti Hadsereg vezetőjével találkozott

Az észak-afrikai országból erősödő migrációról, valamint a szudáni helyzetről is szó volt Giorgia Meloni olasz kormányfő és a Líbia keleti részeit ellenőrzése alatt tartó Halifa Haftar tábornok, a Líbiai Nemzeti Hadsereg vezetőjének találkozóján Rómában csütörtökön – közölte az olasz miniszterelnöki hivatal.

 

A római kormánypalotában tartott kétórás megbeszélésen „folytatódott a felek közötti párbeszéd” Líbia és az egész észak-afrikai térség stabilizációjáról. Giorgia Meloni megerősítette, hogy kormánya támogatja azt az ENSZ-tervezetet, amelynek célja, hogy 2023 vége előtt elnöki és parlamenti választásokat tudjanak rendezni Líbiában. A témák között szerepelt a líbiai partokról induló migránsok számának növekedése, valamint Meloni és Haftar tábornok érintette a Szudánban zajló polgárháborút is.

Giorgia Meloni kül- és belügyminiszterével, Antonio Tajanival és Matteo Piantedosival, január 28-án ellátogatott Tripoliba, ahol a líbiai nemzeti egységkormányt vezető Abdulhamid Mohammed Dbeibah ideiglenes miniszterelnökkel egyeztetett. Akkor nem került sor találkozóra Haftar tábornokkal, akinek főhadiszállása Bengázi városában van.

Líbia keleti és déli felének legnagyobb részét a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Haftar tábornokhoz köthető vezetés tartja hatalmában. A Líbiai Nemzeti Hadsereg hatáskörébe tartozik a tengerparti térség is, ahonnan az illegális migránsok hajói is elindulnak Olaszország felé.

Halifa Haftart római látogatása során Antonio Tajani is fogadta. Az olasz diplomácia vezetője márciusi kairói tárgyalásai során Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök közvetítését kérte a tábornok felé a líbiai belpolitikai rendezés érdekében. MTI

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább