Külföld

Erdogan vakcinadiplomáciával teszi szorosabbá afrikai kapcsolatait

Törökország 15 millió adag koronavírus elleni vakcinát adományoz az afrikai országoknak – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton az isztambuli Törökország-Afrika csúcstalálkozón.

 

Ankara Erdogan elnöksége óta intenzíven fejleszti diplomáciai, gazdasági és kereskedelmi – főleg hadiipari – kapcsolatait az afrikai országokkal, az elnök a kontinensnek már mintegy 30 országában tett látogatást.

 

A pénteken megkezdődött csúcstalálkozó már a harmadik hasonló, és célja a kapcsolatok szorosabbra fűzése. Tizenhat államfő és 102 miniszter vesz részt a mostanin.

 

Törökország a maga fejlesztette, Turkovac nevű vakcinából akar adományozni, de ez még nem kapta meg a hatósági engedélyt.

 

A Törökország és Afrika között kereskedelmi forgalom az utóbbi 20 évben évi 5,4 milliárd dollárról a tavalyi évre 25,3 milliárdra nőtt. Az idei év első 11 hónapjában pedig elérte a 30 milliárdot, de a cél az évi 75 milliárd dollár – mondta Erdogan.

 

(MTI)

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább