Uncategorized

Erdogan utoljára indul az elnöki posztért

Szombati beszédében Recep Tayyip Erdoğan török elnök elhintette, hogy a 2023-as országos választásokon utoljára indul országa elnöki posztjáért. Azt mondja, ideje átadni a stafétabotot a fiataloknak

– közölte az Euronews.

Törökország elnöke elmondta, hogy reméli: 2023-ban olyan az erővel fordulnak rá az előttük álló évszázad építésébe, melynek során még utoljára megkapják a támogatást, és hozzátette, hogy utána „szent zászlónkat átadjuk a fiataljainknak.”

Erdoğan pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 2003 óta van hatalmon, és szeretné is megtartani a hatalmat, csakhogy az utóbbi egy év súlyos csapásokat mért Törökországra, és csökkent az AKP népszerűsége. Szakértők szerint az elmúlt években többször is újabb rekordokat döntögető infláció és a török líra összeomlása miatt rengeteg állampolgárnak csökkent az életszínvonala.

Erdoğan eközben arról beszél, hogy évszázados problémákat oldottak meg az utóbbi 20 évben, illetve olyan szolgáltatási infrastruktúrát hoztak létre, melyet még a fejlett országok is megirigyelnek. Hozzátette: „Minden globális válság elősegíti, hogy jobban megértsék országunk erejét.”

Az erő ellen jó pár adat szolgál: októberben a Török Statisztikai Hivatal jelentése szerint az infláció 24 éves csúcsra, 85,51 százalékra emelkedett, de egyesek szerint a valós ráta ennél is magasabb lehet.

A török líra tulajdonképpen összeomlott, ezért megdrágultak az importáruk, és gyengült a vállalkozások, illetve a háztartások vásárlóereje. Emlékeztetőül: 2021 szeptemberében 1 amerikai dollár körülbelül 8 török lírát ért, 2022 októberére azonban ez az érték közel 19-re ugrott.

Erdoğan elismételte októberi mondatait, miszerint egy új, demokratikus és egyszerű török alkotmányt szeretne készíteni, amit sokan úgy értelmeznek, hogy módosítani kívánja az alkotmányban előírt, legfeljebb két elnöki ciklusra szóló korlátot. „Nemzetünk tizenöt választáson tett minket elsővé, így a nemzet akaratát felhasználva haladunk előre közös célunk, a nagy és erős Törökország felé vezető úton” – közölte Erdoğan a közelgő választásokra utalva, és hozzátette, hogy annak, aki annyi éveken keresztül vezeti az országot, mint ő, annak igenis lehetnek hiányosságai és hibái is.

Recep Tayyip Erdoğan 2003 és 2014 között Törökország miniszterelnöke volt, 2014. augusztus 28-tól kezdve az ország köztársasági elnöke. 2023 februárjában tölti be hatvankilencedik életévét.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább