Kiemelt Külföld

Erdogan: tisztelet és bizalom jellemzi az Oroszországgal való kapcsolatainkat

Recep Tayyip Erdogan török elnök őszinte és bizalmon alapulónak nevezte a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és általában a két ország közötti kapcsolatokat.

“Tisztelet és bizalom jellemzi az Oroszországgal való kapcsolatainkat. A Putyin úrral való kapcsolataim pedig az őszinteségen alapulnak. És minden kérésünkre, ami Tatárföldet, Dagesztánt és ezeket a régiókat illeti, választ kapunk” – mondta vasárnap a fiatalokkal tartott találkozón, amelyet a TRT csatorna közvetített.

A TÖRÖK ELNÖK SZERINT “SOK FENYEGETÉS VOLT” MÁS ORSZÁGOK RÉSZÉRŐL “AZ [OROSZ] SZ-400-AS RENDSZEREK BESZERZÉSÉVEL KAPCSOLATBAN”. “DE MI MEGVETTÜK AZ SZ-400-ASOKAT. ÉS MOST MÁR NÁLUNK VANNAK” – MONDTA.

Ezzel összefüggésben kitért az F-16-os és F-35-ös vadászrepülőgépek lehetséges szállításainak témájára.

“Ami az F-16-os repülőgépeket illeti, szeretnénk megkapni Önöktől [az Egyesült Államoktól], de Önök nem adják nekünk. Önök F-jeteket ígértek, de megszegték a szavukat. Fizettünk mintegy 1,4 milliárd amerikai dollárt, de önök nem adják meg nekünk. Ha nem adjátok át, annak meglesz az ára” – mondta.

Törökország 40 darab F-16 Block 70-es vadászrepülőgépet és a már meglévő gépek modernizálásához szükséges készleteket szeretne. A kérdés azután fagyott be, hogy Ankara orosz Sz-400-as légvédelmi rendszereket vásárolt.

Az üzlet miatt felfüggesztették Törökország részvételét az F-35-ös vadászrepülőgépek fejlesztésére és gyártására irányuló projektben is. A Törökországgal kötött F-16-os üzlet ellenzői az amerikai kongresszusban azzal indokolják Ankara elutasítását, hogy Helsinkit és Stockholmot nem engedi felvenni a NATO-ba, valamint a Moszkvával való kapcsolatai miatt. Törökország viszont azt állítja, hogy elutasítja az amerikai fél által az alku végrehajtásához támasztott összes feltételt.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább