Külföld

Erdogan szerint már a családokat veszélyezteti az Eurovíziós Dalfesztivál

A „nemek semlegesítése” és a „társadalmi korrupció trójai falovai” az Eurovíziós Dalfesztivál versenyzői Recep Tayyip Erdogan szerint: a török elnök egy kabinetülés utáni beszédben veregette meg a saját vállát, amiért Törökország 2012 óta nem vesz részt a dalversenyen.

Az idei Eurovíziót egy svájci előadó, Nemo nyerte a The Code című dalával, ami elmondása szerint a nemi identitása felvállalása felé vezető útját dolgozza fel. A huszonnégy éves énekes az első nembináris győztes a verseny történetében.

A dalfesztivál szervezői idén kitiltották az Európai Unió zászlóit a malmői döntőről, és kizárták az egyik legnagyobb esélyest, a holland Joost Kleint is, amiért az elődöntő után szóban megfenyegette a produkciós stáb egyik női tagját. A verseny történetének hatvannyolc éve alatt hasonló helyzetek még nem fordultak elő.

A gázai-izraeli háború miatt kritizált Izrael ötödik lett, Eden Golant előadása közben a közönség egyik fele kifütyülte, a másik fele éljenezve fogadta. Az egyik zsűritag az ország részvétele miatt nem vett részt a pontozásban. Ha csak a nézői pontszámok számítottak volna, Golan második lett volna a versenyen.

Erdogan szerint a verseny szégyenteljes, és veszélyezteti a „hagyományos” családi értékeket. Beszédében a törökországi születésszám drasztikus csökkenése miatti aggodalmát is kifejezte, sürgetve a családokat, hogy vállaljanak legalább három gyereket.

(444.hu)

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább