Kiemelt Külföld

Erdoğan bejelentette, hogy megnyerte a törökországi választást

Nem végleges eredmények szerint a miniszterelnökként majd államfőként két évtizede az ország élén álló Recep Tayyip Erdogan nyerte meg a törökországi elnökválasztás második fordulóját. Erdogan már sajtótájékoztatót is tartott, ahol kijelentette: ő nyerte az elnökválasztást.

Az elnök egy busz tetejéről intézett beszédet híveihez, és azt hangoztatta, hogy a választás győztese Törökország és mind a 85 millió állampolgára.

A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) részeredményei szerint, a szavazatok 75,42 százalékos feldolgozottsága mellett Erdogan 53,41 százalékkal áll az élen. Az ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke e részeredmény szerint a voksok 46,59 százalékát kapta meg.

„Az elkövetkező öt évben mi irányítjuk az országot” – mondta híveinek Erdogan Isztambulban. Megköszönte a török közvéleménynek azt a „demokráciafesztivált”, amelyet az ország a választások során tapasztalhatott.

A két héttel ezelőtt, május 14-én tartott első fordulóban az elnökjelöltek egyike sem érte el az abszolút többséget, vagyis a győzelemhez szükséges küszöböt. Akkor Recep Tayyip Erdogan elnök 49,24 százalékot. Fő kihívója, Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője, illetve a hatpárti ellenzéki Nemzet Szövetség közös jelöltje az érvényes szavazatok 45,07 hét százalékát húzta be. A harmadik jelölt, Sinan Ogan május közepén a szavazatoknak mindössze 5,17 százalékát hozta el, és hétfőn visszalépett Erdogan javára.

Orbán Viktor már korábban gratulált Erdogannak Twitteren, ráadásul angol és török nyelven is. Törökül csak annyit írt, hogy „gratulálunk, elnök úr”, angolul kicsit bőven volt, hozzátette, hogy „a megkérdőjelezhetetlen győzelméhez”.

Vlagyimir Putyin is gratulált.

A Kreml közlése szerint az orosz elnök gratulált Erdoğannak. „A választási győzelme a Török Köztársaságért végzett önzetlen munkájának természetes eredménye, és egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a török nép támogatja az ön erőfeszítéseit az állami szuverenitás megerősítésére és független külpolitikája folytatására” – írta levelében Putyin.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább