Külföld

Erdogan: A Nyugat „elaludt” a Krím megszállása idején, emiatt lehet most háború

Új globális biztonsági struktúrát kell kialakítani, amely a status quo helyett a békét védi, és az egész emberiséget szolgálja – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő a dél-törökországi Antalyában zajló diplomáciai fórum pénteki megnyitóján.

„Reméljük, hogy az önmérséklet és a józan ész győzedelmeskedik, és a fegyverek mihamarabb elhallgatnak” – tette hozzá az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Erdogan.

A török elnök élesen bírálta a nyugati országokat, amelyek szerinte „elaludtak” a Krím-félsziget 2014-es orosz megszállása idején. Erdogan úgy véli: akkor egy határozottabb válaszlépéssel meg lehetett volna akadályozni, hogy Moszkva háborút indítson Ukrajna területén – számolt be az Anadolu török hírügynökség szombaton.

„Ha az egész Nyugat felemelte volna a hangját 2014-ben a krími megszállás ellen, vajon a mai helyzettel állnánk szemben?” – tette fel a kérdést Erdogan az Antalyában megrendezett diplomáciai fórum megnyitóján. „Ukrajnát akkor cserbenhagyták igaz ügyében” – fogalmazott a török elnök.

Mint ismert, Oroszország 2014-ben annektálta az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet, amit a nemzetközi közösség – köztük Törökország és az ENSZ – egyöntetűen elítélt. „Reméljük, hogy az önmérséklet és a józan ész győzedelmeskedik, és a fegyverek mihamarabb elhallgatnak” – jegyezte meg Erdogan.

A török elnök szót emelt az orosz művészet, az irodalom és a zenei előadók démonizálása ellen is.

„Az orosz állampolgárokkal és a kultúrával szembeni fasiszta előítéletek soha nem lehetnek elfogadhatóak a nyugati világban” – fogalmazott.

Forrás: hirado.hu

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább