Belföld Kiemelt

Erdő Péter lehet a következő pápa?

Erdő Péter bíboros befutó lehet Ferenc pápa utódjaként – a Catholic Herald nevű lap szerint. A katolikus hírportál úgy fogalmaz, egyértelmű, hogy egy magyar pápa rendkívül nagy jelentőséggel bírna, tekintettel az Európai Unión belüli kulturális törésvonalra.

A bíboros 70. születésnapjára időzítve jelent meg a Catholic Herald nevű katolikus hírportál cikke, miszerint Erdő Péter bíboros befutó lehet Ferenc pápa utódjaként.

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is megjelenő angol nyelvű lap úgy fogalmaz, hogy egy magyar pápa rendkívül nagy jelentőséggel bírna, tekintettel az európai unión belüli kulturális törésvonalra.

A lap szerint bár az idén éppen hetvenéves Erdő Péteren kívül több más jelölt is van, de egy magyar pápa napjainkban sokat tehetne az új „kulturális vasfüggöny” ellen, amely egyre inkább elválasztja egymástól a keresztény értékektől elforduló Nyugat-Európát és az újra markánsan kereszténnyé váló Kelet-Európát.

A Catholic Herald lap emlékeztet:

“tavaly lépett hatályba Magyarországon az a törvény, amely megtiltja a homoszexualitást és a nemváltást elősegítő tartalmak terjesztését az iskolákban. A konzervatív és katolikus Lengyelországban is vannak LMBTQ-ideológiával egyet nem értő tömbök. Az ezekben az országokban tapasztalható konzervatív irányultság – akár a melegjogokkal, akár a bevándorlással kapcsolatban – rávilágított az Európán belüli ideológiai megosztottságra.”

A Catholic Herald szerint, ha Erdő Péter bíborost nevezik ki a katolikus egyház élére, elképzelhető, hogy felerősödne a Kelet-Közép-Európa és Nyugat-Európa közti kultúrháború. Lap szerint mindemellett Erdő bíborost hagyományőrzőnek tartják, akit tisztelnek az egyház liberálisai is, így a Szentatya is. Ez azt sugallja, hogy Erdő Péter összetartó erő lehet az egyházon belül. A lap emlékeztet: a magyar bíboros hangosan kiállt az ortodox keresztények megszólítása mellett, ami a jelenleg Magyarországon élő nagy számú ukránok számára jelentős gesztus volt.

Erdő Péter esetleges kinevezését a lap Szent János Pál pápaságához hasonlítja, aki a közép- és kelet-európai kommunizmus összeomlásában meghatározó szerepet játszott. Bár a Catholic Herald tartózkodik attól, hogy Erdő bíborost Orbán Viktor magyar miniszterelnök feltétlen hívének nevezze, megjegyzi: néhány nyilatkozata az EU-n belüli kulturális összecsapások élvonalába tartozó magyar miniszterelnökhöz kötődik, ami érthető, hiszen egy olyan ország katolikus vezetője, amely ma 80 százalékban keresztény, és a nagy európai kulturális szakadék konzervatív nacionalista oldalán áll.

A lap szerint Orbán Viktor – aki maga református, de felesége katolikus – rendkívül fontos pillanatnak tartaná a magyar pápát, különösen azért, mert továbbra is Közép- és Kelet-Európa vezetőjeként, valamint a nyugati kereszténység védelmezőjeként jellemzi Magyarországot és Lengyelországot. Erdő Péter még 2015-ben, az európai menekültválság tetőpontján, amikor Ferenc pápa felszólította a katolikusokat, hogy fogadjanak be menekülteket, azt mondta, hogy a menekültek befogadása embercsempészetnek számít .

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább