Külföld

EP-alelnök: Budapestet és Varsót nem érdekli a párbeszéd

Az EP-alelnöke Michal Simecka szerint az EU azonban jelentős haladást ért el az értékei védelmében, elsősorban a jogállamisági mechanizmus bevezetésének köszönhetően.

A szlovák SME című lapban interjú jelent meg Michal Simeckával, akit kedden az első szlovákként az Európai Parlament alelnökévé választottak. Simecka Brüsszelben azt akarja elérni, hogy az európai pénzeket csak olyan országok kapják meg, amelyek betartják a jogállam alapelveit.

A lap idézve az interjúból azt írja: Brüsszel többszöri kritikája után sem szabadabbak a magyarországi médiumok és az intézmények.

A kérdésre válaszolva, hogy hogyan segíthetne az Unió Szlovákiának ha fennállna a veszély a média és az intézmények hatalomba kerítésére, Simecka elmondta, hogy Magyarországgal és Lengyelországgal évekig párbeszédet folytattak arról, hogyan lehetne ezeket a problémákat megoldani,

miközben teljesen nyilvánvaló, hogy Budapestet és Varsót nem érdekli a párbeszéd.
Ennek köszönhetően is az EU jelentős haladást ért el az értékei védelmében.

Éppen ezért létezik ma egy olyan mechanizmus, amely szélsőséges esetben leállítja az európai támogatások felhasználását és a helyreállítási alapot is, ha egy ország szisztematikusan rombolni fogja a demokráciát és gyengíteni a független bíróságokat és médiát.

Forrás: Mandiner

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább