Belföld Gazdaság Kiemelt

ENSZ: Magyarország a nagyon magas jólétű országok közt szerepel

Hazánk a nagyon magas jólétű országok közt szerepel a bruttó hazai össztermék mellett a születéskor várható élettartam, az írástudás és az oktatás alapján számított mutatók szerint. 

Magyarország előkelő helyen szerepel azon a listán, mely 1990 óta az egyes országok társadalmi jólétét méri az úgynevezett emberi fejlettségi index (HDI – Human Development Index) szerint, amelyet az ENSZ az emberi jólét mérésére vezetett be. (Itt tekinthető meg az ENSZ 320 oldalas kimutatása.)

A HDI-mutató az országok teljesítményét nem a GDP, hanem az emberek jóléte alapján határozza meg. A HDI a jólétet a bruttó nemzeti jövedelem figyelembevételével az életszínvonal mellett a születéskor várható élettartam, az írástudás és az oktatás alapján határozza meg.

Az emberi fejlettségi indexet egy komplex képlettel számolják ki. Minél magasabb az érték, annál jobb helyet foglal el az ország a jóléti rangsorban. A besoroláson belül négy kategória van: alacsony, közepes, magas, és nagyon magas.

Magyarország a nagyon magas jólétű országok között szerepel, világszinten a 46. helyen.

Az ellenzék által sokat harsogott bezzegrománia az ENSZ szerint csupán az 53. helyen áll.

A legmagasabb a HDI értéket Svájc érte el, második helyen Norvégia szerepel, a harmadikon pedig Izland áll. Az utolsó három helyen nem túl meglepő módon három afrikai ország végzett: Niger, Csád és Dél-Szudán.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább