Belföld

Ennyire lesz független a holnapi influenszer tüntetés

Demonstrációt szervez péntekre a kormány ellen néhány önmagát függetlennek nevező tartalomgyártó. De valóban függetlenek? A listán megtaláljuk például Pottyondy Edinát, aki a Momentum Mozgalom alapítója, elnökségi tagja, majd Donáth Anna politikai tanácsadója volt. Osváth Zsoltot, aki kulcsszerepet kapott a baloldal 2022-es kampányában, ma pedig Karácsonyék fizetik. Szerepel a listán Gulyás Márton baloldali aktivista is, akit nyíltan szponzorál az amerikai demokrata kormányzat.

„Elegünk van. Oldalaktól függetlenül fontosnak tartjuk, hogy civil emberként felemeljük a hangunkat az áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében. Elkeseredettek vagyunk” – írták közös közleményükben azok az önmagukat elkeseredettnek veleményvezérnek nevező online tartalomgyártók, akik péntekre tüntetést szerveznek a Hősök terére.

tüntetés, baloldal, független, influenszer
Ha részletesen megvizsgáljuk pénteki tüntetés arcait, az önmagukat függetlennek nevező tartalomgyártókat, főként csak a baloldalhoz elkötelezett, a baloldalnak korábban vagy még most is busás haszonért dolgozó személyeket találunk közöttük. Fotó: Facebook

A baloldal már évtizedek óta alkalmazza a trükköt, hogy médiájukkal segítik egy-egy sikeres arc felépítését, akik miután ismertté válnak, együttesen zengik: mi nem vagyunk senki felé sem elkötelezettek.

Kommunikációval így százezreket képesek elérni, hiszen ezek a szereplők sok esetben saját jogukon is sikeresek lennének, így sokan kíváncsiak is rájuk.

Amikor politikai üzenetet juttatnak el célközönségükhöz, olyan százezreket érnek el, akik nem néznek Hír TV-t vagy ATV-t, nem olvasnak klasszikus újságokat vagy más sajtóorgánumokat. Maximum elmennek négyévente, időnként gyakrabban választani és akkor elég komoly súllyal esik a latba, hogy mit láttak annál az egyébként apolitikus influenszernél, akit követnek a hétköznapokban.

Ha részletesen megvizsgáljuk pénteki tüntetés arcait, az önmagukat függetlennek nevező tartalomgyártókat, főként csak a baloldalhoz elkötelezett, a baloldalnak korábban vagy még most is busás haszonért dolgozó személyeket találunk közöttük.

 

A baloldal tanácsadói

A szervezők között megtaláljuk például Pottyondy Edinát, aki a Momentum Mozgalom alapítója, elnökségi tagja volt. Lemondását Hajnal Miklós, a párt budapesti elnöke úgy kommentálta „továbbra is folytatja a közösségépítő munkáját”. Pottyondy később a momentumos Donáth Anna politikai tanácsadója lett.

A listán szerepel még Osváth Zsolt egykori Való Világ-villalakó, vállalkozó, étteremtulajdonos, közszereplő, digitális tartalomgyártó, influenszer is. A ZSHOWtime YouTube-csatornája a legtöbb influenszernél komolyabb témákat feszeget, vendége volt több politikus is.

Saját gyártású műsoraikban rendszeresen szerepelt náluk Márki-Zay Péter a kampány alatt, de Osváth Zsolt vendége volt többek között Fekete-Győr András, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely is.

A baloldali kampányban kulcsszerepet kapott a cég.

A VV Zsolti néven ismertté vált influenszer még azt is bevallotta, hogy a baloldal tanácsadója is volt a kampányidőszakban, amellett, hogy gyakorlatilag PR-műsorokban népszerűsítette az ellenzéket vezető politikusokat, sőt: a szivárványkoalíció emlékezetes, 2021 október 23-i pártrendezvényét is ő vezette. Különös véletlen lehet csupán, hogy a ZSHOWtime Kereskedelmi és Szolgáltató Betéti Társaság éves eredménykimutatásában szereplő értékesítés nettó árbevétele 180,588 millió forint volt 2022-ben. Ez több, mint 100%-os növekedés a 2021-es adathoz képest.

Az sem véletlen, hogy az utóbbi időben Karácsony Gergelyt láthattuk Osváth Zsolt online anyagaiban.

Osváth ugyanis együttműködik az egyik budapesti közműcéggel is, YouTube-on megosztott videójában népszerűsít a fővároshoz köthető reklámokat. Az egyik RTL-en futó műsort taglaló VV Zsolti-videó alatt nem másnak mond köszönetet a baloldali véleményvezér, mint a Budapesti Közműveknek és a fővárosi önkormányzatnak, később a Budapesti Közművek reklámplakátja is felugrik a videóban.

A listán szerepel még Bányai Judit, Nagy Ádám és Szabó Márton is. Őket a folyamatosan baloldali propagandát toló Fókuszcsoport műsorából ismerhetjük, ahol szintén gyakori vendégek a bukott baloldali politikusok: nemrégiben Márki-Zay Péter és Vona Gábor arról tanácskozott, hogy vajon mi vezetett a baloldal történelmi vereségéhez.

Külföldi donorok

A tüntetés házigazdája, műsorvezetője Gulyás Márton lesz, akit a Partizán előtt utcai provokációiról ismerhetett a magyar közélet. Gulyás Márton 2015 augusztusában azzal hívta föl magára a figyelmet, hogy a velencei biennálén a magyar pavilon kiállítását megzavarta. Gulyásék a magyar kormány kerítésépítése ellen is agresszívan tiltakoztak, az olasz rendőrségnek kellett közbeavatkoznia. 2017-ben Gulyás Márton aztán festékkel öntötte le a Sándor-palotát, amiért háromszáz óra közmunkára ítélték. A 2015-ben Slejm néven indított, majd 2018 őszétől már Partizánként működő YouTube-csatorna érdekes utat járt be Gulyás vezetésével.

A 2020-as évben a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítványnak a pénzügyi beszámolója szerint mindössze 5,4 millió forint bevétele volt. Aztán a választások előtti évben már 272,706 millió forint összbevételt tüntetett fel, majdnem nyolcvanmilliós adózott eredménnyel.

A jelentős növekedést a külföldi donoroknak köszönhették, 2021 decemberében ők maguk számoltak be arról, hogy 15 ezer dollárt nyertek és kétszázezer dollárt a The Foundation for Democracy and Pluralism meghívásos pályázatán (ez mai árfolyamon körülbelül 67 millió forint).

A Partizán a saját Facebook-oldalán közölte azt is, hogy az amerikai törvényhozás által támogatott National Endowment for Democracy (NED) 98 ezer dollár támogatást nyújtott a csatorna 2022-es választási roadshow-jára. Ezenfelül Gulyás Márton korábban sem tagadta, hogy amerikai pénzből finanszírozzák őket, sőt a Partizán vezetője tavaly ért haza egy tengerentúli ösztöndíjprogramról amelyet szintén az amerikai kormány finanszírozott.

Az alapítvány éves beszámolójából kiderül, hogy a Partizán tavalyelőtt megduplázta a bevételeit, 515,7 millió forintra tett szert. Ezen belül a pályázati bevételek nőttek a legnagyobb mértékben, hiszen 2021-ben 71 millió, míg 2022-ben már 248 millió forint bevételük volt ezen a címen, ez közel három és félszeres növekedés.

Ennek ellenére a Partizán nettó árbevétele csak kis mértékben, 11,4 millióról 12,7 millió forintra emelkedett, az adózás előtti eredmény pedig 79,5 millióról 38,8 millió forintra csökkent.

Továbbá szembetűnő, hogy a személyi jellegű ráfordítások több mint az ötszörösére, 27 millió forintról 120,8 millió forintra mentek fel. Ez is mutatja, hogy a Partizán stábja mekkorát tudott bővülni egyetlen év alatt. A sajtóban megjelent számítások szerint összesen nyolcvan munkatárs dolgozhatott eddig a csatornánál. A beszámolóban feltűnő még, hogy közel 410 millió forint értékű támogatás érkezett nem magánszemélyektől, azonban nem részletezik, hogy egy-egy szervezet mennyivel támogatta a Partizán tevékenységét.

Azahriah nem lesz ott

A demonstráció szervezőinek egyik legnagyobb dobása, hogy Azahriah nevével harangozták be a megmozdulást úgy, hogy a fiatal zenész egyébként ott sem lesz a rendezvényen. Az eddig fellelhető információk szerint néhány pillanatra jelentkezik be egy videóüzenetben.

A tüntetés szervezői mindenesetre nem csak Azahriah nevével próbálnak nagy médiafigyelmet generálni, ennek érdekében Pottyondy Edina nemrég száz híres ember nevét tette közzé, akik támogatják a tüntetésüket. A dolog szépséghibája, hogy az egykori momentumos olyanokat is közzétett a tüntetést támogatóiról szóló listán, akik nem adták a nevüket a tüntetéshez. Curtis ennek kapcsán azt írta:

nem írtam alá semmit, és nem csatlakoztam semmilyen csoportosuláshoz.

Majd arra kért mindenkit, ne éljenek vissza a nevével:

A listán egyébként több olyan zenész is szerepel, akiket David Pressman amerikai nagykövet fogadott bkorábban. Azahriah mellett a Margaret Island két zenésze, Füstös Bálint és Törőcsik Kristóf is szerepel Pottyondy listáján. A világhálón egyébként már beindult a mémgyártás, alább egy elképzelt forgatókönyv olvasható, amely alapján valószínűsíthető, hogyan zajlik majd a tüntetés:

Borítókép: Osváth Zsolt és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Képernyőfotó)

Forrás: Magyar Nemzet

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább