Külföld

Energiaválság: Putyin rögtön lépett azután, hogy Brüsszel elkezdett szaglászni a Gazprom körül

Elrendelte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, hogy a Gazprom gázipari vállalat novemberben növelje meg szállításait az európai földalatti gáztárolóiba. Ez annak másnapján történt, hogy az Európai Bizottság a múlt heti EU-csúcs alapján bejelentette: versenypiaci kérdőívet küldött ki a legnagyobb gázpiaci szereplőknek esetleges piacmanipulációs magatartásuk vizsgálata céljából. Frissítés! Csütörtök reggelre beszakadt Európában a gázár Putyin nagy bejelentésének hírére.

 

Putyin arra utasította Alekszej Miller Gazprom-elnököt, hogy miután a vállalat november 7-ig vagy 8-ig befejezi a gáz szivattyúzását az orosz földalatti tárolókba, kezdje meg a tervezett munkálatokat a saját európai – ausztriai és németországi – földalatti tárolóiba irányuló gázmennyiség növelésére. Amint megírtuk: éppen ezekben alacsony a töltöttségi szint és ez húzza le 77%-ra az európai töltöttségi szintet az ilyenkor szokásos 90%-ról.

Az energetikai miniszterek keddi rendkívüli tanácskozásán Kadri Simson uniós biztos jelezte először nyilvánosan, hogy a versenypiaci főigazgatóság kiküldött a legnagyobb gázpiaci szereplőknek egy kérdőívet, hogy az adatok alapján megállapíthassa, az egyes piaci szereplők visszaéltek-e piaci súlyukkal, árazási technikáikkal. Korábban egy 2012-2018 közötti brüsszeli versenypiaci vizsgálat, majd bírság komoly működési gyakorlat módosításra kényszerítette a Gazpromot, feltehetően ennek emléke is hatott most arra, hogy Putyin egy nappal a kérdőívek kiküldésének bejelentése után máris nyilvánosan utasította a Gazprom-vezért a cselekvésre.

 

Az államfő szerint “ez lehetővé teszi a Gazprom számára, hogy megbízhatóan, stabilan és ütemezetten teljesítse szerződéses kötelezettségeit, valamint hogy az őszi és téli időszakban ellássa gázzal európai partnereit, és hogy egészében kedvezőbb helyzetet teremtsen az európai energiapiacon”.

Az orosz elnök a Jamal gázmezőinek kiaknázásáról szóló tanácskozáson megismételte korábbi okfejtését, amely szerint az európai energiaválság okai között kiemelt helyen szerepel az amerikai cseppfolyósított földgázszállítások visszaesése.

“Egyébként ezt a Gazprom pótolta, és még többet is szállított, mint amennyit az amerikaiak és a kötel-keleti szállítók levettek” – tette hozzá.

Putyin azt mondta, hogy Oroszország nem érdekelt az európai gázárak emelkedésében, ezért lépéseket tesz a a helyzet stabilizálása érdekében. Úgy vélekedett, hogy az európai energiapiacokon uralkodó feszültség a szoros gazdasági kapcsolatok miatt kockázatot jelent Oroszországra nézve is.

Putyin közölte azt is, hogy utasította a kormányt, hogy november 1-ig dolgozzon ki tervet az európai energiahiány és a műtrágya-, acéltermék- és élelmiszerpiac destabilizálódása káros hatásainak minimalizálására. Hangot adott meggyőződésének, hogy a válsághelyzet annak bizonyítéka, hogy Európának nagy szüksége van a megbízható energetikai együttműködésre. Rámutatott, hogy a Gazprom maradéktalanul teljesíti a hosszútávú szállítási szerződéseket.

Forrás: Portfolio

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább