Külföld

Energetikai szankciók mellett érvelt Macron

Demokráciánk veszélyben van, értékeink veszélyben vannak, és el kell fogadnunk, hogy néha meg kell fizetnünk az árát – fogalmazott az EU Tanács soros elnöki tisztségét betöltő Franciaország elnöke, hozzátéve, hogy ismét beszélni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, írja a Magyar Nemzet.

A lap tudósítása szerint a francia elnök arról is beszélt, hogy minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy elérje a tűzszünetet Ukrajnában, ugyanakkor elmondta azt is, hogy aggódik és pesszimista.

„Európának minden forgatókönyvre fel kell készülnie” – folytatta.

Európának fel kell készülnie arra, hogy független legyen az orosz gáztól, független legyen saját védelmének biztosítása érdekében – jelentette ki Macron, aki már a rendkívüli tanácskozás előtt egyértelművé tette, hogy a csúcson egy európai energetikai függetlenségi stratégiát fog képviselni.

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban tegnap világossá tette a magyar álláspontot. A magyar kormányfő egy Facebook-videóban úgy fogalmazott:

Gáz és olaj nélkül leállna a magyar gazdaság.

Elmondta azt is, hogy Magyarország nem tud csatlakozni az Egyesült Államok által hétfőn kivetett energiaszankciókhoz, mert Magyarországnak továbbra is szüksége van a gázra és olajra, amely Oroszországból érkezik. „Világossá tettem, mi nem tudjuk követni az Egyesült Államok példáját.

Ők tegnap kivetették a szankciókat ezekre a termékekre, ez Magyarország számára elviselhetetlen terhet jelentene, ezért “nem lehet szó arról, hogy mi csatlakozzunk ezekhez a szankciókhoz, továbbra is szükségünk van a gázra és olajra, amely Oroszországból érkezik” – fogalmazott a kormányfő.

Forrás: Mandiner

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább