Külföld

Emeritus pápa: a melegházasság ellentétes az emberiség kultúrájával

Egy új antológiában XVI. Benedek emeritus pápa ismét drasztikus szavakkal ostorozta a mindenkit megillető házasságot.

A leszbikus és meleg párok jogi egyenlősége a „lelkiismeret deformációjának” kifejeződése – írja a katolikus egyház volt vezetője a „La vera Europa, identità e missione” („Igaz Európa. Identitás és küldetés”) című könyvének bevezetőjében, amely csütörtökön jelent meg előzetesen az Il Foglio című olasz lapban.

A mindenkit megillető házasság , a homoszexuális álházasság „ellentétes az emberiség minden eddigi, egymást követő kultúrájával” – írja tovább Joseph Ratzinger. Ez egy „kulturális forradalom”, még akkor is, ha a házasság és a család erkölcsi és jogi megítélése a különböző kultúrákban. egyes esetekben, jelentősen eltér.

A hatékony fogamzásgátló gyógyszerek bevezetéséig az az „eredeti bizonyosság” uralkodott, hogy a férfi és nő közötti házasság az élet továbbadását szolgálta. A szexualitás és a nemzés azóta bekövetkezett szétválasztásával „a szexualitás minden formája egyenrangúvá vált” – panaszolta a volt pápa. De az emberi természet megerőszakolása és tagadása önpusztításhoz vezet.

Joseph Ratzinger már tavaly is figyelmeztetett a „látszólag humanista ideológiák világméretű diktatúrájára” a mindenki számára elérhető házassággal kapcsolatban, és panaszkodott, hogy a leszbikusok és melegek egyenjogúságát ellenzők „társadalmilag kiátkozottak” .

Ratzinger 2005 és 2013 közötti hivatali ideje alatt többször is figyelmeztetett az LMBTI-jogok kiterjesztésének veszélyére. 2012-ben például azt állította, hogy az azonos neműek élettársi kapcsolatának elismerése „a természet manipulálása”, és az „emberi méltóság” elvesztéséhez vezetne. Ugyanakkor nem tudta megakadályozni, hogy még az olyan katolikus országok, mint Franciaország, Portugália vagy Argentína is egyenlővé tegyék a leszbikus és meleg párokat a házassági jogban.

Ratzinger már a Hittani Kongregáció vezetőjeként kialakította elődje és a világegyház homoszexualitás-, nő-, abortuszellenes álláspontját. A homoszexuális orientáció „objektív rendellenesség” és „erkölcsi aggodalomra ad okot” – írta a Kongregáció már 1992-ben.

Ugyanazon a héten, amikor XVI. Benedek szövege ismertté vált, Ferenc pápa ellentmondott neki, amikor részben támogatta a homoszexuális álházasságokat.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább