Belföld

Embercsempész-hálózatot számoltak fel

Szír embercsempészekből álló bűnszervezetet számolt fel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI-vel.

A hierarchikusan felépített bűnözői csoport 2019 novembere és 2020 januárja között anyagi ellenszolgáltatásért harmadik országbeli – elsősorban szír állampolgárok – Nyugat-Európába szállítását szervezték és végezték. A célországok között Ausztria, Németország, Hollandia és Svédország szerepelt – olvasható a rendőrségi honlapon.
Az KR NNI munkatársai az elemzések során megállapították, hogy több megyei rendőr-főkapitányságon folyt már büntetőeljárás egy-egy olyan embercsempész ellen, aki szintén a bűnszervezethez volt köthető, ezért ezeket az ügyeket egyesítették. Mivel az ügyben érintett volt Németország és Ausztria is, a nyomozók nemzetközi együttműködés keretében folytatták a további eljárást a német és osztrák társszervekkel, akikkel videokonferenciákon egyeztettek.
A nyomozásból kiderült, hogy a főszervező egy Németországban tartózkodó szír férfi. Ő volt az, aki – az eljárás alá vont öt ember bevonásával – a bűnözői csoportot létrehozta és irányította, a szervezet az ő utasításai alapján működött. A tagok számára ő szerzett telefonokat és olyan bérelt autókat, amelyekkel az illegális migránsokat szállították, valamint ő rendelkezett minden információval a szállítandó migránsokról, így felvételük pontos koordinátáiról, időpontjáról és a végcélról. A férfi többször részt vett a magyarországi szállításoknál is.
A KR NNI a bűnszervezet öt tagja ellen vádemelést kezdeményezett, a jelenleg Németországban letartóztatásban lévő szervező ellen pedig folytatódik az eljárás – olvasható a közleményben.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább