Külföld

Elutasította a cseh alsóház az egyenlő házasságot

A cseh parlament alsóháza nem szavazta meg az egyenlő házasságot, ehelyett további jogokkal bővítette a meglévő regisztrált élettársi kapcsolatot – írja az ABC.

123:36 arányban fogadta el az alsóház a törvényjavaslatot, amely a regisztrált élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok számára lehetővé teszi például az özvegyi járadékot és a közös tulajdonlást. A törvényjavaslatban eredetileg szerepelt az egyenlő házasság is, a képviselők azonban nem szavazták meg.

Az új törvény szerint a regisztrált élettársi kapcsolatban élők örökbe is fogadhatják egymás biológiai gyermekeit, azonban nem kaptak jogot arra, hogy együtt fogadjanak örökbe gyermeket az állami gyermekotthonokból.

A törvénynek még át kell mennie a szenátuson és az elnöknek is alá kell írnia, hogy jogerőre emelkedjen.

Közép- és Kelet Európában csak Észtországban és Szlovéniában házasodhatnak az azonos nemű párok, regisztrált élettársi kapcsolatban Csehországon kívül Magyarországon és Horvátországban élhetnek.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább