Külföld

Eltussolnák Brüsszelben Ursula von der Leyen korrupciós botrányát

Az antikorrupciós harcra általában rendkívül ügyelő Európai Bizottságot a jelek szerint nem zavarják saját vezetőjének megkérdőjelezhető ügyei, így valahogy arra sem fordítottak figyelmet, hogy Ursula von der Leyen korábban egy Pfizer-vakcinabeszerzéssel kapcsolatos korrupciós botrányba keveredett.

Ebben az évben az Európai Unió vezető testületei a legtöbb kínálkozó alkalmat megragadtak, hogy beavatkozhassanak hazánk belügyeibe. Az egyik ilyen meghatározó szereplő az Európai Bizottság volt. Mindeközben közel egy év alatt sikeresen eltussolták Ursula von der Leyen korábbi Pfizer-vakcinabeszerzéssel kapcsolatos korrupciós ügyeit – mutatott rá a Magyar Nemzet.

Az elmúlt egy évben Magyarországot intenzíven támadták a gyermekvédelmi törvény, a rezsicsökkentés, a kamatstop és az extraprofitadó ügyében, valamint az új migrációs paktum elutasítása miatt. Az EU részéről további kényes kérdésnek számít, hogy Magyarország finanszírozza-e az Ukrajnának szánt új pénzügyi csomagot, hogy beleegyezik-e a génmódosított és tiltott szerekkel kezelt ukrán gabona európai exportjába és nem utolsósorban az, hogy támogatja-e Ukrajna uniós csatlakozását.

Mindeközben tavaly súlyos korrupciós botrány robbant ki a bizottság elnöke körül a vakcinabeszerzések ügyében. A vád szerint 2021 márciusában Ursula von der Leyen előzetes tárgyalásokat folytatott a Pfizer vezetőjével, majd a továbbiakban SMS-ben egyeztetett a gyógyszeripari óriás vezérigazgatójával. Habár vizsgálat indult, az elnök stábja nem találta meg a kérdéses SMS-eket. Az uniós ombudsman szerint szándékosan hátráltatták a vizsgálatot, továbbá a bizottság tagjai nem feleltek meg az átláthatóságra vonatkozó uniós szabályoknak. Vera Jourová, a korábban magyarellenes kirohanásairól elhíresült uniós biztos, a rövid életű SMS-ek kapcsán kiállt és védelmébe vette von der Leyent. Ironikus módon később Jourovát korrupciós vádak miatt letartóztatták. Az ombudsman az ügy kapcsán megjegyezte, hogy a bizottság tagjai gyakorlatilag meg sem próbáltak átfogó kutatást végezni az ügyben.

Később a New York Times és a Bild is feljelentette az Európai Bizottság elnökét „SMS-ei miatt”. Frédéric Baldan, egy belga lobbista, 2023 áprilisában bírósági úton szintén feljelentette von der Leyent a Pfizer vakcinák beszerzése miatt. Baldan szerint az elnök viselkedése többek között a belga kormánnyal szembeni közbizalmat is aláásta. Baldan a feljelentésben azt is hangsúlyozta, hogy a Pfizer vakcinabeszállítóként kivételesen előnyös helyzetbe került a többi gyártóval szemben, hiszen csak a Belgium számára eljuttatott 40,4 millió koronavírus elleni oltóanyagból 27,9 millió darab az amerikai vállalattól származott. Von der Leyen védekezése szerint nem vett részt az érintett tárgyalásokban, így az SMS-ek nem befolyásolták az üzletet. Az EU 35 milliárd dollár értékben vásárolt vakcinákat, ami nem kevés extraprofitot biztosított a Pfizernek.

Az Európai Parlament Covid-19 bizottsága felszólította von der Leyent, hogy számoljon el a vakcinabeszerzés ügyében, a parlament azonban gyorsan a vádlott segítségére sietett és elintézte, hogy zárt ajtók mögött kérdezzék ki az elnököt, így a korábbi korrupciós botrányok miatt szintén megtépázott EP nem biztosított teljes átláthatóságot az ügyben. Az Európai Bizottság és a Pfizer közötti vakcinaüzlet részleteit a média teljes kizárásával, csak bizalmasan ismertették a képviselőkkel, titoktartás mellett. A jelenlévők nem jegyzetelhettek és a mobiltelefonjukat sem vihették be az ülésterembe.

Forrás: Magyar Nemzet; 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább