Belföld

Előválasztási botrány: kellemetlen lesz az ellenzéknek, ha nyomoznak

Kínos lehet a baloldali politikai haszonszerzésre törekvőknek, ha a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) úgy dönt, büntetőeljárást kell indítani az ellenzéki előválasztási informatikai botrány kapcsán. A külső támadás ugyanis jól megkülönböztethető az amatőr módon összetákolt netes szavazó rendszer lefagyásától.

 

Hamarosan eldől, hogy mi lesz a sorsa Tényi István feljelentésének, amit a baloldali előválasztási informatikai botrány miatt tett. Szombaton írtuk meg, hogy a Fővárosi Főügyészség a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) jelölte ki arra, hogy vizsgálja meg Tényi István feljelentését, amit a baloldali előválasztás informatikai botránya miatt tett.

Tényi feljelentésében baloldali portálok cikkeivel érvel, amelyekben már néhány órával az előválasztási rendszer csődje után külső támadásról kezdtek ömleni a hírek a baloldali sajtóban, és ezt vizionálták a baloldal vezető politikusai is.

Elsőként Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, aki a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a leállás után Miskolcról Budapestre utazott, hogy személyesen tudja meg, mi is történt.

Mint kiderült, egy nagyon durva technikai támadást intéztek az előválasztás informatikai háttere ellen

– fogalmazott a közösségi oldalán. Karácsony Gergely és Szabó Tímea hasonló kijelentéseket tett. Sőt volt olyan baloldali politikai erő, ami egyenesen kínai hekkerbeavatkozást vizionált. A internetes választási rendszer összeomlása utáni órákban az Országos Előválasztási Bizottság azt írta, hogy technikai elemzést végeztek és teljesen világossá vált, hogy a „ma reggel 6 óra és délelőtt 10 között a változást akaró választók tömegei mellett másvalakik is érdeklődtek az előválasztás iránt: jelenleg ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét”. A testület közleménye szerint

nem sima túlterhelés vagy jól ismert támadási formák, hanem egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhet.

Informatikai szakemberekkel beszélgetve rossz hírt kell közölnünk a politikai haszonszerzésre törekvő baloldali megmondóemberekkel: az NNI-ben kiváló informatikai szakemberek dolgoznak a kíberbűnözés elleni egységnél, akiknek a munkáját a titkosszolgálat – a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kíbervédelmi Intézete (NKI) – is segíti.

 

A professzionális, etikus hekkerekkel is együttműködő specialisták rövid időn belül meg tudják állapítani az ellenzéki előválasztási informatikai rendszer összeomlásának az okát. A külső, túlterheléses támadás ugyanis jól megkülönböztethető attól, amikor az amatőr módon összetákolt rendszer a használat felfutásától lefagy.

Nézzük, mi is az a túlterheléses támadás. Az Invitech nevű szakcég megfogalmazása szerint az elosztott szolgáltatásmegtagadás, angol betűszóval DDoS (Distributed Denial of Service) célja az online szolgáltatások megbénítása, mégpedig a hálózati eszközök, a hálózatra kötött szerverek, munkaállomások túlterhelése révén. A támadás nem egyetlen központi forrásból, hanem egy időben számos számítógépről indul ki, amelyek koordinált akció keretében a normális, hétköznapi forgalom sokszorosával árasztják el a kiszemelt rendszert. A támadás lelassíthatja vagy akár teljesen elérhetetlenné teheti az adott szolgáltatást, ami üzleti kárt és presztízsveszteséget is okoz.

A NKI hetente közli az általuk kezelt internetes incidensekre vonatkozó statisztikát. Ezekből derül ki, hogy

az incidensek átlag tíz százaléka DDsO, azaz túlterheléses kíbertámadás. Az ellenzéki előválasztási informatikai botrányról egyébként csak a sajtóból értesültek.

Egyetlen érintett sem vette a fáradtságot, hogy bejelentést tegyen az állítólagos túlterheléses támadásról.

Még az is lehet, hogy valóban csak politikai haszonszerzésből kevertek volna botrányt az ügyből, ám a külső támadást alátámasztani bizonyítékokkal nem tudják. Ebben az esetben kínos lehet majd számukra, ha az NNI valóban nyomozást indít az információs rendszer vagy adat megsértése bűntett gyanújával ismeretlen tettes ellen.

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább