Külföld

Először fogadhatott örökbe gyermeket azonos nemű pár Tajvanon

Tajvanon azonos nemű házaspár első alkalommal fogadhatott örökbe olyan gyermeket, aki egyiküknek sem vér szerinti rokona. Ezt csak úgy tudták elérni, hogy a bíróságon támadták meg a helyi jogszabályokat, számol be róla a Guardian.

 

A sajtó élénk érdeklődése közepette a házaspár, Wang Chen-wei és Chen Chun-ju a kislányuk társaságában a tajpeji anyakönyvi hivatalban írták alá az örökbefogadási iratokat. A hosszas jogi küzdelemről szólva elmondták, jobban örültek volna, ha az eljárás az ő esetükben is ugyanolyan természetes lehetett volna, mint a többi pár esetében.

 

Tajvanon 2019-ben valósult meg a házassági egyenlőség, ezzel Ázsiában elsőként itt köthetnek házasságot az azonos nemű párok. Ugyanakkor nem szűnt meg automatikusan az összes jogi egyenlőtlenség – az örökbefogadás kérdésében például a közös örökbefogadásra akkor van lehetőség, ha a gyermeket a pár egyik tagjához vérségi kötelék fűzi. Ilyen megkötés nincs a többi pár esetében, egyedülállók vagy heteroszexuális házaspárok számára elérhető az örökbefogadás.

 

“Az örökbefogadásra készülő azonos nemű családok kénytelenek választani a gyermekek és a házastársak, valamint az örökbefogadás és a házasság között” – írta Chen és Wang a Facebook-oldalukon nem sokkal az örökbefogadási papírok aláírása után.

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább