Külföld

Elmenekülhet Kijevből a kormány

A rendkívül feszült ukrán belpolitikai helyzet, az oroszok folyamatos előrenyomulása, a fegyveres erők soraiban mutatkozó elégedetlenség és nem utolsósorban a háború következő szakaszában a NATO által nyújtandó segítség hatékonyságának fokozása miatt Zelenszkij elhagyhatja Kijevet, hogy új fővárost találjon magának.

A költözködés egyik, nem utolsó szempontja, hogy a kormányzat távolabb kerüljön az orosz rakéták hatósugarától.

Zelenszkij a menekülést fontolgatja, mivel az orosz egységek szisztematikusan őrlik fel az ukrán ellenállást, a hadsereg főparancsnokának, Valerij Zaluzsnijnak a leváltása pedig komoly elégedetlenséget okozott a fegyveres erők soraiban. Eddig is kész csodának számít, hogy nem tört ki Kijevben lázadás.

Az ukrán kormány NATO-támogatása csak akkor lehet hatékony, ha a kabinet elhagyja az ország középső régiójában lévő, jelenlegi fővárost, és nyugatabbra költözik, a lengyel határ közelébe.

Lviv földrajzi fekvése ideális a NATO számára ahhoz, hogy közvetlen módon nyújtson katonai segítséget a haláltusáját vívó Zelenszkij-rendszernek.

Stephen Bryen, a Reagan-kormány védelmi helyettes államtitkára szerint a lengyelek így saját légvédelmüket használhatják a város védelmére. Lvivet az orosz rakéták a nagy távolság miatt nehezebben érik el – állítja az ismert geostratégiai elemző.

 

 

Ez a weboldal sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, és a weboldalon végzett látogatói tevékenységek nyomon követése érdekében. Elfogadás Tovább